AKTUELNO

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je danas lidera Severne Koreje Kim Džong Una da zajedno prevaziđu međusobno nepoverenje i potvrdio da su u toku pripreme za sastanak.

Abe je za japansku televiziju rekao da je njegova vlada u kontaktu sa severnokorejskom stranom "putem različitih kanala" kako bi se dogovorio sastanak.

Japanski mediji preneli su pre dva dana da vlasti u Tokiju pripremaju sastanak Abe-Kim posle samita američkog predsednika Donalda Trampa i Kima 12. juna u Singapuru.

Japan koji je ostao po strani tokom intenzivnih diplomatskih aktivnosti poslednjih meseci oko Severne Koreje, sada želi direktno da se obrati vlastima Pjongjanga, posebno o pitanju japanskih državljana otetih '70-tih i '80-tih godina u Severnoj Koreji.

Japanske vlasti predviđaju nekoliko scenarija, među kojim je Abeova poseta Pjongjangu u avgustu, preneo je list Jomiuri šimbun i dodao da je moguć sastanak na marginama ekonomskog foruma predviđenog u septembru u Rusiji.

Japan tvrdi da je Severna Koreje otela najmanje 17 japanskih građana '70-tih i '80-tih godina da bi obučila svoje špijune o japanskoj kulturi i jeziku.

Pročitajte još: NESREĆA U MOSKVI: Taksista izgubio kontrolu nad vozilom - 8 osoba povređeno

#Kim Džong Un

#Sastanak

#Šinzo Abe

'