AKTUELNO

Sporazum Donalda Trampa i Kim Džong Una ima istorijski značaj, jer je njiime rešeno decenijsko pitanje koje može biti pretnja svetskom miru, smatraju sagovornici Televizije Pink, koji smatraju da je američki predsednik imao dobru taktiku pregovranja, ali se pitaju šta je Severna Koreja dobila.

Oni su gostujući u Novom jutru, ocenili da ukoliko sporazum bude realizovan, Tramp svakako zaslužuje Nobelovu nagradu.

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da je Severna Koreja bila svesni da bi ih svaki sukob upropastio, jer je, kako je dodao, diskutabilno kakve bi rezultate u upotrebi dalo ono što imaju na papiru.

- Severna Koreja je jedinstvena zemlja u svetu. Oni u upotrebi imaju MI 15 i MI 17, dakle u hangarima imaju avione proizvedene 50ih godina prošlog veka - primetio je Radulović.

On je dodao da, prema dostupnim podacima Severna Koreja ima 18 aviona MIG 29 i to je najmoderniji model koji poseduju, dok Južna Koreja ima oko 160 aviona F16.

- Južna Koreja je daleko superiornija i savremenija, imaju novije borbene efektive - dodao je Radulović i napomenuo da je Severna Koreja svesna da bi u slučaju sukoba bili u problem da se bore za opastanak.

Kako je istakao, plaši da samo to da se neće odmah ići sa ukidanjem sankcija, već će se čekati potpuna denuklearizacija.

Novinar Zoran Ostojić ističe da je ovo važan događaj.

- Jedna kritična situacija je na putu da bude rešena. Činjenica da su se sastali je sama po sebi značajna, a ako iz njihovog sastanka proizađe nekakav rezultat odustajanja Sevrene Koreje od nuklearnog oružja nesporno da je to važna vest. Ako se to desi ne bi bilo čudno da Tramp dobije Nobelovu nagradu - dodao je Ostojić.

On je istakao da treba pohvaliti Trampa zbog strategije pregovora, podsetivši da je američki predsednik prvo zapretio vojnom intevenciom prema Severnoj Koreji i time poslao poruku Kini.

Istoričar Aleksandar Adamović navodi da je na audio-vizuelnom nivou sve bilo besprekorno, ali da je to samo ono što je površno i što smo mogli da vidimo u medijima.

- Važno je ono što se dešavalo mesecima pre toga. Videli smo odličnu pregovaračku strategiju Donalda Trampa koji je od prvog trenutka znao šta i kako treba sa Severnom Korejom. Pokazalo se da to što je on uradio može dovesti do rešenja konflikta koji postoji godinama - dodao je Adamović.

- Sada vidimo da je to bio jedan istorijski trenutak - istakao je on i dodao da ako je Barak Obama dobio Nobelovu nagradu za ništa, posle ovoga može da je dobije i Tramp.

Kako je dodao, svako misli da može da potceni ono što je uradio Tramp, iako ssmo na početku rešavanja ozbiljnog dugogodišnjeg problema.

- Tramp je nasledio problem, ali je našao način da se nađe rešenje - dodao je Adamović.

Stručnjak za bezbednost Milan Petrić kaže da je pitanje šta Severna Koreja dobija sporazumom.

- Koja je njihova korist da se odreknu svega onog u šta su ulagali godinama u taj jedan metak kojim prete, dok im je sve ostalo zastarelo - navodi Petrić i dodaje da lider Severne Koreje sada dobija legitimitet da bude prvi pregovarač.

Prema njegovoj oceni, to može biti komplikovano za region, zbog ambicija Džong Una i radikalnog načina ostavrivanja tih ambicija.

- Sporazum je jedan veliki svetski uspeh. Tramp je taktički išao prema rešenju i uspeo da reši decenijsko pitanje koje može biti pretnja svetskom miru - dodao je Petrić.

#Amerika

#Severna Koreja

'