AKTUELNO

Zastava je bila zakačena na vojni džip tokom partole u Avganistanu.

Australijski vojnik koji je postavio zastavu sa nacističkom svastikom na borbeno vozilo u Avganistanu pre više od 10 godina, pogrešio je i kažnjen je na vreme, izjavio je danas australijski premijer Malkom Turnbul nakon što se forografija tog incidenta pojavila u javnosti.

Zastava je bila zakačena na vojni džip tokom partole u Avganistanu 2007. godine, a fotografiju je objavio australijski javni servis ABC, prenosi Rojters.

- Zastava je uklonjena a službenik umešan u incident je disciplinski kažnjen. To je bilo pogrešno i komandanti su ga kaznili na vreme - rekao je Turnbul.

Australija je, kao saveznica SAD, imala trupe u Avganistanu 17 godina koje su se borile protiv talibana i drugih islamskih ekstremista.

Kako se navodi, ponašanje tih trupa u periodu od 2005. do 2016. godine je pod istragom, zbog optužbi da su koristili neprimerenu silu i zanemarivali ljudske živote tokom misije.

- Potpuno je neprihvatljivo koristiti tu zastavu. To je u potpunosti u suprotnosti sa vrednostima Australijskih snaga odbrane (ADF) - izjavila je australijska ministarka odbrane Maris Pejn.

#Austrija

#Neonacisti

#vojnik

'