AKTUELNO

Provladine snage u Jemenu koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenule su danas ofanzivu za preuzimanje kontrole nad lučkim gradom Hodeida od pobunjenika.

Izvori bliski koaliciji rekli su da je danas izvedeno 18 vazdušnih napada na položaje Huta na periferiji Hodeide.

Prema podacima zdravstvenih zvaničnika, 22 pobunjenika Huta poginulo je u napadima koalicije, a nastradala su i tri provladina borca u zasedi pobunjenika južno od Hodeide.

Do večeras po lokalnom vremenu ofanziva je ograničena na obod aerodroma koji kontrolišu pobunjenici, piše agencija Frans pres.

Luka Hodeida na Crvenom moru koju kontrolišu pobunjenici Huti služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi.

Velika Britanija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujednjenih nacija (SB UN) zbog ofanzive, a očekuje se da će sastanak biti održan sutra.

Prethodno je izaslanik UN za Jemen Martin Grifits rekao da i dalje pregovara o tome da ta ključna luka ostane otvorena za dostavljenje humanitarne pomoći.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini navela je u pisanoj izjavi da će "poslednji razvoj događaja samo dovesti do dalje eskalacije i nestabilnosti u Jemenu".

Grad Hodeidu koji ima 600.000 stanovnika zauzeli su pobunjenici 2014. godine, kao i glavni grad Sanu, dodaje agencija.

#London

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

'