AKTUELNO

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je predsedniku Prokopisu Pavlopulosu da je postignut dogovor sa Skopljem oko budućeg imena Makedonije, piše Ta nea.

Makedonski premijer Zoran Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime - Republika Severna Makedonija.

Skoplje i Atina su rešili problem imena Makedonije, rekao je grčkom predsedniku Prokopisu Pavlopolisu premijer te države Aleksis Cipras, čime je, praktično, zatvore 27 godina dug spor dve države.

- Donosim dobre vesti. Malopre mi je stigao odgovor premijera Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije. Postigli smo sporazum, koji ispunjava sve uslove koje je postavila grčka vlada - rekao je izvor u grčkoj vladi.

Dogovor je potvrdio i makedonski premijer Zoran Zaev, koji je obraćajući se naciji, rekao da su dve strane "postigle istorijski dogovor kojim će biti potvrđen makedonski kulturni i etički identitet".

Foto: Tanjug

- Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet - rekao je Zaev, najavljujući da će ovaj dogovor biti potvrđen na referendumu.

Neposredno pred obraćanje naciji, dogovor Zaeva i Ciprasa podržala je najsnažnija albanska partija u Makedoniji, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija. Šef makedonske diplomatije, Nikola Dimitrov će u sredu pre podne o dgovoru obavestiti i predsednika te države Đorđa Ivanova.

#Grčka

#Makedonija

'