AKTUELNO

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je danas da je sastanak predsednika SAD i Severne Koreje potvrdio snažžno ubeđenje EU da je diplomatija jedini put ka trajnom miru na Korejskom poluostrvu.

- Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvek isplati - poručila je Mogerini.

Mogerini je u saopštenju ocenila da je sastanak u Singapuru bio ”presudan i nephodan korak” kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog do sad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluostrvu, na čemu se Mogerini zahvalila predsedniku Južžne Koreje Mun Džae-inu.

- Krajni cilj, koji dele cela međunarodna zajednica i koji je podržžao i Savet bezbednosti UN, jeste potpuna, verifikovana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluostrva. Zajednička izjava potpisana danas od strane lidera SAD i Severne Koreje daje na jasan signal da je taj cilj ostvariv - poručila je Mogerini.

Ona je izjavila da EU ostaje spremna da ”olakša i podržži” nastavak pregovora kao i druge korake u cilju izgradnje poverenja i osiguranja dugotrajnog mira i blagostanja na oslobođenom od nukleranog oružžja na Korejskom poluostrvu.

#EU

#Federika Mogerini

#SAD

'