AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp napustio je Singapur dan ranije nego što je prvobitno planirano i pred poletanje aviona ‘Er fors uan’ kazao da nije želeo da ostaje još jednu noć kada je postigao sve što je isplanirao na današnjem istorijskom samitu sa severnokorejskim vođom Kim Džong-unom.

- Nismo mogli ništa više da učinimo - naveo Tramp.

AP prenosi da je Tramp novinarima rekao da će denuklearizacija Severne Koreje morati da bude totalna i potvrđena.

- Moraćemo to da proverimo. Mi ćemo to proveriti. Totalno i kompletno - poručio je Tramp.

On će na putu ka Vašingtonu praviti pauze u Guamu i na Havajima.

Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong-un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

Navodi se da Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje "veoma, veoma brzo", a Kim se oprostio od američkog predsednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će "svet videti veliku promenu".

Za "Si-En-En" je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrđuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

- Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno - poručio je američki predsednik.

Tramp je naveo da njih dvojica "potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument" i najavio da će "podrobno" o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

Kim je rekao da želi da iskaže zahvalnost Trampu što je do njihovog sastanka došlo.

- Imali smo istorijski sastanak i odlučili da prošlost ostavimo iza sebe i potpisujemo istorijski dokument - poručio je Kim uz pomoć prevodioca.

Nakon potpisivanja Tramp je kazao da je razvio "veoma posebnu vezu" sa Kimom, na šta su ga novinari pitali da će pozvati severnokorejskog vođu u Belu kuću.

- Apsolutno, hoću - rekao je Tramp.

On je Kima ocenio kao "pažnje vrednog pregovarača".

- On pregovara u ime svog naroda - naveo je Tramp.

Na novinarsko pitanje šta je naučio od Kima, Tramp je odgovorio da je naučio da je on "veoma talentovan čovek".

- Takođe sam naučio da on veoma voli svoju zemlju - kazao je američki predsednik.

Njih dvojica su se, stojeći ispred zastava SAD i Severne Koreje, na mestu gde su započeli samit, rukovali poslednji put i pozdravili, a Tramp je naveo da će se njih dvojica ponovo sastati u budućnosti.

#Donald Tramp

#Kim Džong Un

#samit

'