AKTUELNO

Sva međunarodna pažnja usmerena je na Singapur i istorijski sastanak severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa kojem će taj susret biti do sada najteži test, piše AP.

Tramp će u toj, kako je sam nazvao "misiji mira", pokušati u utorak u razgovoru sa Kimom lično da ispregovara okončanje nuklearnog programa Severne Koreje.

AP navodi da je "impulsivnom američkom predsedniku" u istorijskom prvom sastanku lidera dve zemlje impulsivnost ispred planiranja.

Naime, za razliku od tradicionalnih susreta šefova država gde se veći deo posla završi unapred, američki zvaničnici ukazuju da će jedina sigurna stvar uoči razgovora u Singapuru biti njihova nepredvidljivost.

Tramp je danas stigao u Singapur, četiri sata posle Kima.

Prethodnog dana je novinarima rekao da se "oseća samouvereno".

- Smatram da Kim Džong Un želi da učini veliko za svoj narod i on ima tu šansu koju neće ponovo imati -kazao je Tramp.

Direktor programa američko-korejske politike u Savetu za spoljne odnose Skot Snajder opisao je samit kao dogođaj koji je "producirao Kim, režirao južnokorejski predsednik Mun Džae-In, a inspirisao Tramp".

Tramp je ranije izjavio da će ishod sastanka u mnogome zavisiti od njegovog instikta. Kako tvrdi, "već u prvom minutu" sastanka sa Kimom znaće da li je severnokorejski lider ozbiljan.

Tramp je ranije izjavio da će ishod sastanka u mnogome zavisiti od njegovog instikta. Kako tvrdi, "već u prvom minutu" sastanka sa Kimom znaće da li je severnokorejski lider ozbiljan.

Tramp je za Kima rekao da je lider sa "nepoznatom ličnošću" i da ljudi ne znaju mnogo o njemu.

AP navodi da su savetnici Bele kuće naveli da je Tramp, u danima nakon što je dobio prvi poziv Kima, postao opsednut vizijom dobijanja Nobelove nagrade za mir.

Postoje i strahovanja da bi, zbog velike želje da se postigne dogovor, Tramp mogao da pristane na svaki dogovor, pa čak i loš.

Kim se sastao sa premijerom Singapura Li Hsijen Lungom uoči istorijskog samita sa američkim predsednikom na singapurskom ostrvu Sentosa.

Kim je Liju rekao:"Ceo svet posmatra istorijski samit između Demokratske Narodne Republike Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, i zahvaljujući vašim iskrenim naporima...u mogućnosti smo da završimo pripreme za istorijski samit".

Svaki potez severnokorejskog lidera pratiće 3.000 novinara okupljenih u Singapuru kao i znatiželjnici širom sveta.

Američka agencija navela je da je to odraz intenzivne globalne radoznalosti zbog iznenadnog Kimovog okretanja ka diplomatiji poslednjih nekoliko meseci, nakon nekoliko nuklearnih i raketnih ispitivanja u Severnoj Koreji prošle godine što je izazvalo ozbiljne strahove od rata.

Predviđeno je da se Kim i Tramp sastanu u utorak u 9 sati po lokalnom vremenu, radi razgovora o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje i transformisanja te izolovane zemlje, koja je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa.

#Donald Tramp

#Kim Džong Un

#Singapur

'