AKTUELNO

Autobuski i metro saobraćaj je smanjen u nekoliko brazilskih gradova, a otkazano je i nekoliko letova zbog štrajka kamiondžija koji traje već šest dana.

Autobuski i metro saobraćaj je smanjen u nekoliko brazilskih gradova, a otkazano je i nekoliko letova zbog štrajka kamiondžija koji traje već šest dana.

Brazilsko ministarstvo javne bezbednosti izdalo je danas saopštenje u kom se navodi da je odblokirano oko 20 odsto od 500 puteva koje su blokirale kamiondžije, prenosi AP.

Pregovarači nezadovoljnih kamiondžija dogovorili su se u četvrtak da će prekinuti sa protestima, nakon što je vlada obećala da će stabilizovati cene dizela, što će kako navodi Rojters, koštati i do 1,4 milijarde dolara.

Štrajk je počeo zbog revolta kamiondžija prema previsokim cenama dizela.

Agencija je prethodno izvestila da je zvaničnik brazilske vlade izjavio da je ona u petak izdala vojsci te zemlje naređenje da uklone blokade sa autoputeva koje su postavile kamiondžije u štrajku zbog previsokih cena goriva.

Temer je, kako je navedeno, nakon sastanka sa ministrima u prestonici Braziliji, odlučio da vojsci i policiji da ovlašćenje da uklone blokade.

Predsednik je izjavio da će vlada Brazila imati hrabrosti da zaštiti stanovništvo od protesta, a kamiondžijama je poručio da će biti odgovorni za štetu koju čine državi.

Zbog štrajka, benzinske stanice nisu dobile redovnu isporuku goriva, a trgovinski lanci ne dobijaju neophodne proizvode.

U pojedinim gradovima u Brazilu, javne škole i univerziteti nisu održali časove.

#Brazil

#Kamion

#Protest

'