AKTUELNO

Ovaj sastanak održava se u trenutku kada se Fejsbuk, Gugl i drugi internetski giganti sve više suočavaju sa optužbama javnosti da su "predatori" koji zloupotrebljavaju lične podatke, izbegavaju plaćanje poreza i guše konkurenciju.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas, na sastanku sa direktorom Fejsbuka Markom Zakerbergom i čelnicima drugih visokotehnoloških kompanija, da tehnološki giganti ne mogu biti samo "slobodni jahači" koji ne mare za opšte dobro.

Makron ih je pozvao da pomognu u poboljšanju "socijalne situacije, nejednakosti i klimatskih promena", prenosi AP.

Foto: Tanjug

Francuski predsednik se danas sastao sa Zakerbergom i liderima desetina drugih tehnoloških kompanija, među kojima su Majkrosoft, Uber i IBM, na konferenciji pod nazivom "Tehnologija za opšte dobro" (Tech for Good), a koja je posvećena pitanjima kao što su prava radnika, zaštita podataka i tehnološka pismenost.

Ovaj sastanak se održava u trenutku kada se Fejsbuk, Gugl i drugi internetski giganti sve više suočavaju sa optužbama javnosti da su "predatori" koji zloupotrebljavaju lične podatke, izbegavaju plaćanje poreza i guše konkurenciju.

- Nema besplatnog ručka - našalio se Makron danas, izrazivši očekivanje da će razgovori biti "otvoreni i direktni".

Foto: Tanjug

Zakerberg je stigao u Pariz dan nakon što se suočio s teškim pitanjima poslanika EU u Briselu, gde se izvinio za način na koji je njegova društvena mreža korišćena za objavljivanje lažnih vesti i mešanje u izbore.

Makron sebe vidi na jedinstvenoj poziciji da shvati tehnološki svet, ali i da utiče na njega, a istovremeno je jedan od najglasnijih kritičara u Evropi kad je reč o poreskim šemama koje koriste kompanije poput Fejsbuka, uskraćujući vlade za milijarde evra potencijalnih prihoda godišnje, zaključuje američka agencija.

#Emanuel Makron

#Mark Zakerberg

#Sastanak

'