AKTUELNO

Lava iz vulkana Kilauea na Havajima uništila je još četiri kuće u blizini naseljenog dela Velikog ostrva na kojem je već uništeno nekoliko objekata.

Okružni Sektor Havaja za civilnu odbranu danas je izvestio da se erupcije iz pukotina zemlje nastavljaju u području Lanipunija Gardens što vodi do daljeg razlivanja lave.

Kako prenosi AP, zvaničnici su naveli da je nekim stanovnicima rečeno da se pripreme za dobrovoljnu evakuaciju ukoliko glavni autoput bude ugrožen.

U kratkoj erupciji koja se dogodila nekoliko sati ranije, vulkan Kilauea je izbacio oblak pepela do 2.133 metra u vis.

Oko 40 kuća izolovano je u novougroženoj oblasti kod mesta Leilani Estejts i Lanipunija Gardens, u kojima je lava u protekle dve nedelje već uništila 40 objekata, među kojima 26 kuća.

Zvaničnici su koristili helikoptere kako bi procenili koliko ljudi se i dalje nalazi u oblasti kojoj preti ponovno izlivena lava, a tada su evakuisane četiri osobe.

Havajska služba civilne odbrane saopštila je ranije da policija, vatrogasci i trupe Nacionalne garde obezbeđuju zonu Velikog ostrva i sprečavaju ljude da u nju uđu, a lokalne vlasti su pozvale stanovnike da se pripreme za potencijalne evakucije.

Inače, neizvesno je kada će se vulkan smiriti.

Vulkan na Velikom ostrvu eksplodirao je u četvrtak, pri čemu je, više stotina metara uvis, izbacio pepeo i kamenje.

Naučnici kažu da je to bila najsnažnija erupcija proteklih dana, iako je trajala svega nekoliko minuta, a dogodila se dve nedelje nakon što je vulkan počeo da izbacuje lavu ka naseljima oko 40 kilometara istočno od kratera.

#Havaji

#Vulkan

'