AKTUELNO

Hiljade obožavalaca okupilo se jutros u cik zore u engleskom gradu Vindzoru, čekajući raskošno kraljevsko venčanje britanskog princa Harija (33) i američke glumice Megan Markl (36), koje će početi u podne.

Uzbuđeni građani su, čim je svanulo iznad kamenih zidina Dvorca Vindzor, rezidencije britanske kraljevske porodice, počeli da se okupljaju iza bezbednosnih barijera, a mnogi su ogrnuti britanskim i američkim zastavama, dok policija patrolira ulicama sa poluatomatskim oružjem i nadzire okolinu sa krovova obližnjih zgrada, prenosi Rojters.

- Ovo je trenutak kada svi možemo da slavimo preporod kraljevske porodice. Ovo je i trenutak kada cela zemlja može da se ujedini, umesto da bude podeljena. Ovo je dan kada se možete ponositi time što ste Britanac - kaže Keni Mekinli (60) iz Škotske.

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Očekuje se da će više od 100.000 obožavalaca preplaviti uske ulice Vindzora, gradića oko 30 kilometara zapadno od Londona, a u ovo mesto je pristiglo i na stotine televizijskih ekipa.

Bezbednost je jaka, a posetioci moraju da prođu kroz policijske kontrolne punktove postavljene oko dvorca, koji je bio dom 39 engleskih monarha od 1066. godine.

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Očekuje se i da će milion ljudi na televizijskim ekranima pratiti venčanje popularnog unuka britanske kraljice Elizabete Druge i američke zvezde TV drame "Suits", koje će se obaviti u kapeli crkve Svetog Ðorđa iz 15. veka u kompleksu dvorca u Vindzoru, najstarijeg i najvećeg zamka na svetu, u kojem neko živi.

Samu ceremoniju na licu mesta pratiće 600 ljudi.

Foto: Tanjug AP

Nevesta će u crkvu doći sa svojom majkom Dorijom Ragland (61), sa kojom je provela noć u luksuznom hotelu, dok je princ Hari odseo u drugom hotelu sa svojim starijim bratom, princom Vilijamom.

Planirano je da Merkel u kapelu uđe bez pratnje, a onda će je do oltara dovesti Harijev otac, princ Čarls.

Juče su završene poslednje pripreme za veliki dan, a proba vožnje kočijom privukla je pažnju na stotine ljudi, dok je kraljevski par u automobilu prošao rutom u pratnji policije.

#Engleska

#Venčanje

'