AKTUELNO

Premijer Grčke Aleksis Cipras izvestiće predsednika zemlje i opozicione lidere o napretku postignutom u razgovorima sa Skopljem u vezi decenijskog spora oko imena Makedonije, saopštio je danas zvaničnik grčke vlade.

Kako je neimenovani zvaničnik rekao, Cipras će sa predsednikom i opozicionim liderima razgovarati u subotu ili nedelju o postignutom napretku s makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, sa kojim je razgovarao na marginama Samita EU-Zapadni Balkan, prenela je agencija Rojters.

- Revizija ustava je neophodan uslov - dodao je zvaničnik.

I grčki i makedonski premijer rekli su da su razgovori bili dobri i da je došlo do napretka oko postizanja dogovora.

Zaev je u Sofiji u četvrtak rekao da je sa Ciprasom razgovarao o imenu koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu pre samita lidera EU.

Cipras se, međutim, ogradio od izjava Zaeva u vezi s njihovim razgovorom u Sofiji, rekavši da još nije vreme da se govori o dogovoru sa Makedonijom o rešenju višedecenijskog spora oko imena.

Cipras je novinarima nakon samita rekao da predstavnici dveju država nastavljaju dijalog u cilju postizanja konačnog dogovora do kraja jula.

Dogovor o novom imenu Makedoniji bi ubrzao otvaranje pregovora o priključenju EU i članstvu u NATO.

#Aleksis Cipras

#Grčka

#Ime

#Makedonija

'