AKTUELNO

Kina je danas pozvala Pjongjang da ne odustaje od sastanka severnokorejskog lidera Kim Džong Una i američkog predsednika Donalda Trampa.

- Podržavamo pobljšanje odnosa dve Koreje i promovisanje dijaloga između Pjongjanga i SAD, denuklearizaciju poluostrva i razvoj ekonomije i poboljšanje životnog standarda građana Severne Koreje - rekao je kineski predsednik Si Djinping na sastanku sa delegacijom severnokorejske Radničke partije, a prenela je državna televizija ČTV.

Ni ova televizija ni zvanicna agencije Sinhua nisu prenele da li je na sastanku bilo reči o samitu Kima i Trampa, navodi AP. Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang rekao je danas novinarima da Severna Koreja i SAD treba da osiguraju da samit protekne po planu i da doprinesu "suštinskom ishodu".

- Samo na taj način možemo da konsolidujemo poboljšanje situacije i zadržimo mir i stabilnost u regionu - rekao je Lu.

Kim i Tramp bi trebalo da se sastanu 12. juna u Singapuru ali Severna Koreja je jutros zapretila da će odustati od sastanka navodeći da nije zainteresovana za "jednostrani" samit čiji je cilj pritisak na Pjongjang da napusti svoj nuklearni program.

#Kina

#Severna Koreja

'