AKTUELNO

Ceremonija otvaranja drumskog dela Krimskog mosta, koju je danas predvodio ruski predsednik Vladimir Putin, izazvala je kritike Zapada.

Prema tvrdnjama portparola Evropske službe za spoljne poslova, most predstavlja "još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", prenosi Rojters.

- Evropska unija nastavlja da osuđuje nelegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja, koju je počinila Rusija, i neće priznati ovo kršenje međunarodnog prava -  navedeno je u saopštenju.

Kritikama se pridružio i portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koji je rekao da Francuska osuđuje izgradnju Krimskog mosta, "koji uskraćuje Ukrajini pun pristup i korišćenje njenih međunarodno priznatih teritorijalnih voda".

Putin je prethodno danas otvorio drumski deo Krimskog mosta i poručio da ne sumnja da će traka za kamione preko mosta, koji povezuje Rusiju s Krimom, biti otvorena na jesen, a železnička pruga 2019. godine.

Ruski predsednik seo je za volan u kamionu "Kamaz" kako bi predvodio konvoj od 35 vozila preko 19 kilometara dugog mosta ka primorskom gradu Kerč, na Krimu. Putin je dan otvaranja Krimskog mosta nazvao istorijskim i čestitao građevincima na završetku izgradnje objekta.

Sputnjik napominje da je most povezao Krim sa Krasnodarskim krajem i tako postao najduži u Evropi. Na objektu je radila cela zemlja, a Putin je rekao da će država i dalje izvoditi po celoj zemlji projekte poput Krimskog mosta. Krimski most će biti od sutra biti otvoren za automobile i javni prevoz.

#Krim

#Rusija

'