AKTUELNO

Sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, posvećen nasilju duž granice Izraela i Pojasa Gaze, počeo je danas u Njujorku minutom ćutanja za više od 50 Palestinaca, koje su u ponedeljak ubile izraelske snage.

Poljska ambasadorka Joana Vronecka, čija zemlja predsedava SB UN, pozvala je na takav gest u znak sećanja na ubijene Palestince, prenosi AP.

U protestima organizovanim zbog preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim došlo je do teškog nasilja kada je izraelska vojska otvorila vatru na demonstrante, mahom Palestince, i tom prilikom ubila najmanje 58, a ranila najmanje 2.700 osoba.

Sa ovim brojem žrtava, ponedeljak je bio najkrvaviji dan za Palestince od početka sukoba u pojasu Gaze 2014. godine između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela.

Održavanje sednice prvo je zatražio Kuvajt, dok je predstavnik Palestine pri UN zatražio je da Savet bezbednosti osudi ubijanje Palestinaca.

Sa druge strane, izraelski predstavnik pri UN zatražio je od Saveta bezbednosti da osudi Hamas, koji je predvodio proteste protiv otvaranja nove ambasade SAD u Jerusalimu i pod čijom je kontrolom Pojas Gaze.

#Palestina

#Savet bezbednosti

'