AKTUELNO

Četiri godine od pada aviona Malezija erlajnza na letu H370 svetski poznati stručnjaci za saobraćaj tvrde da letilica nije nestala slučajno, već da je reč o planiranom zločinačkom aktu, piše londonski "Dejli mejl".

Avion malezijske kompanije na liniji Kuala Lumpur - Peking nestao je sa radara 8. marta 2014. godine, a do danas nije jasno utvrđeno šta se dogodilo sa letilicom i 239 putnika koji su u njoj bili u trenutku nestanka.

Grupa stručnjaka, koja je učestvovala u emisiji ?60 minuta?, australijske tv mreže Najn netvork tvrdi da nestanak aviona sa pomenutog leta nije mogao biti slučajan, već da je kapetan Zaharije Ahmad Šah namerno srušio letilicu.

- Mislim da javnost može pronaći mir u činjenici da postoji konsenzus oko toga šta se zapravo dogodilo sa avionom - rekao je jedan od njih Lari Vans, koji kaže da veruje da je pilot izvršio samoubistvo i da je za taj čin izabrao najnepristupačnije mesto kojeg se u tom trenutku setio.

Vans je sa žaljenjem konstatovao da je kapetan na taj način ubio sebe i sve putnike, te da je to učinio namerno. Bivši direktor Australijske kancelarije za bezbednost u saobraćaju Martin Dolan takođe smatra da je sve bilo unapred isplanirano i da je učinjeno namerno.

Instruktor letenja i pilot na "Boingu 777" Simon Hardi, podseća da je kapetan malezijskog aviona izbegao radarsku kontrolu malezijskih i tajlandskih bezbednosnih snaga tako što je leteo tik iznad granice dveju država naizmenično prelazeći u vazdušni proctor jedne, pa druge.

- Ni jedan od šefova radarske kontrole dvema državama nije bio previše zainteresovan za taj avion. Da ste mene zaposlili i da ste mi rekli da učinim da letilica nestane, napravio bih isto. Što se mene tiče, to je vrlo precizno letenje jer je pilot postigao svoj cilj, a vojska ga nije u tome sprečila - rekao je.

Radna grupa koja je tražila avion, a koju je predvodio Dolan, pretražila je morsku površinu od 120.000 kvadratnih kilometara, međutim avion još uvek nije lociran. Potraga za avionom na letu MH370 obustavljena je u januaru prošle godine.

Stručnjaci su, međutim, uvereni da će letilica biti pronađena kad tad, a mnogi od njih i da je avion prizemljen i da je u jedom komadu.

#Avion

#Malezija

'