AKTUELNO

Ambasada Rusije u Londonu smatra da je u krv Julije Skripalj, pre nego što je uzet uzorak za testiranje, ubrizgana hemikalija, izjavio je portparol Ambasade.

- Nemajući uvid u realnu sliku onoga što se dogodilo u Solsberiju i nemam mogućnost da samostalno ocenimo taj događaj, kao i to u kom su stepenu britanske specijalne službe umešane u njega, a imajući na raspolaganju samo izveštaj eksperata Organizacije za zabranu hemijskog oružja, ruski stručnjaci imaju sve više novih pitanja - naveo je portparol Ambasade Rusije.

- Pre svega, na koji način je u uzorku krvi jedne od žrtava, koji je uzet 18 dana nakon kontakta s otrovom, mogla da bude pronađena nerastvorena toksična hemikalija koju je otkrio Port Daun (tajna laboratorija Ministarstva odbrane Velike Britanije nedaleko od Solsberija)? - naveo je diplomata.

Prema njegovim rečima, postavlja se i pitanje zbog čega to nije zapaženo i kod druge žrtve koja je imala jače znake trovanja.

- Ova slika nije karakteristična samo za otrovne supstance nervno-paralitičkog dejstva, nego može posredno da svedoči, s visokom verovatnoćom, o tome da je pre uzimanja uzorka toksična hemikalija koju je pronašao Port Daun bila ubrizgana u krv žrtve koja je bila u veštačkoj komi, zbog čega nije uspela da stupi u biohemijsku reakciju - naveo je predstavnik ruske ambasade.

Ambasada Rusije poslala je notu Forin ofisu sa zahtevom da se dozvoli ruskim lekarima da obave medicinska ispitivanja Julije Skripalj.

- Rusku državljanku Juliju Skripalj od 4. marta 2018. godine nezakonito drže britanske vlasti, blokirani su svi njeni kontakti s nama. Ambasada je zabrinuta za zdravlje Julije Skripalj, kao i zbog toga što nema nikakvih zvaničnih informacija o njoj. Sva javna saopštenja koja su do sada objavile britanske vlasti ne mogu da se posmatraju kao verodostojna. Ova skandalozna situacija još jednom potvrđuje da je prema članovima porodice Skripalj, koji su ruski državljani, ostvarena nečuvena provokacija uz pomoć britanskih specijalnih službi - izjavio je ruski diplomata.

Ukinite cenzuru

Ambasada Rusije je pozvala britanske vlasti da ukinu cenzuru s objavljivanja informacija o incidentu u Solsberiju u britanskim medijima i da ne vrše pritisak na medije, kako to čine s televizijskim kanalom RT.

- Pozivamo konzervativnu vladu da sačuva svoju političku reputaciju tako što će pod hitno otkriti sve postojeće informacije o trovanju u Solsberiju ruskoj strani, kao i britanskoj javnosti, da ukinu cenzuru u objavljivanju informacija o ovom zločinu u britanskim medijima, ne vršeći politički pritisak na medije, kako to čini u slučaju RT-a - rekao je predstavnik Ambasade.

Odnosi Rusije i Velike Britanije naglo su se pogoršali usled incidenta u britanskom Solsberiju, gde su bili otrovani bivši saradnik britanskih specijalnih službi i bivši pukovnik Državne obaveštajne uprave Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija.

Britanska strana tvrdi da je u trovanje Skripalja nervno-paralitičkom supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva kategorički negira.

U sredu je britansko medijsko regulatorno telo „Ofkom“ objavilo da je otvoreno sedam novih istraga o informacionim i dokumentarnim programima televizijskog kanala RT, javlja Sputnjik.

#Ambasada

#Rusija

#Skripalj

'