AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp uveo je prošlog meseca tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, ali je za EU privremeno odobrio izuzeće do 1. maja.

Nove tarife SAD-a na uvoz čelika i aluminijuma narušavaju globalnu trgovinu i mogle bi da podriju nade u ekonomski rast, izjavila je danas evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem.

- Uočavamo oporavak i potencijalni rast u trgovini i globalnom rastu, ali su oni ugroženi ovim tarifama. Već vidimo tendencije poremećaja trgovine koje utiču i na EU - izjavila je Malmstrem, a prenosi agencija AP.

Dodaje i da EU pre 1. maja, kada ističe rok izuzeća tog bloka od uvoznih carina SAD, neće ponuditi nikakve ustupke kako bi nastavila da bude izuzeta od tih mera.

- Nismo ništa ponudili Sjedinjenim Državama. Nećemo im ponuditi ništa da dobijemo izuzeće od tarifa za koje smatramo da nisu u skladu sa propisima Svetske trgovinske organizacije - rekla je ona, i izrazila očekivanje da će EU trajno i bezuslovno biti izuzeta od tih mera.

Takođe je izrazila zabrinutost zbog trgovinskih tenzija između SAD i Kine, opisujući moguću eskalaciju kao "nešto što bi moglo da bude veoma zabrinjavajuće za globalnu ekonomiju".

Američki predsednik Donald Tramp uveo je prošlog meseca tarife od 25 odsto na uvoz čelika i od 10 odsto na uvoz aluminijuma, ali je za EU privremeno odobrio izuzeće do 1. maja. Velike proizvođače čelika, Kanadu i Meksiko, takođe je privremeno oslobodio od tarifa, pod uslovom da pristanu na revidiranje Severnoameričkog trgovinskog sporazuma.

EU je, za slučaj da ne bude trajno izuzeta od tarifa SAD, napravila rezervni plan kontramera, koji bi podrazumevao uvođenje carina od 25 odsto na uvoz američke robe vredne 2,8 milijardi evra.

#EU

#SAD

'