AKTUELNO

Amerika, Velika Britanija i Francuska noćas napale ciljeve u Siriji. U Damasku eksplozije, dejstvuje i prvotivvazdušna odbrana. Rusiji nije dostavljen spisak ciljeva.

19:32 - Savet bezbednosti UN odbacio je rezoluciju Rusije kojom bi se osudila "agresija" Sjedinjenih Američkih država i njenih saveznika protiv Sirije, javio je AP.

Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javio je Rojters

17:51 - SAD su "spremne kao zapeta puška" da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

- Uvereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju - rekla je ona, prenosi Rojters.

Dodala je da će SAD biti sprmene, ako "sirijski režim ikada iskoristi ovaj otrovni gas".

17:12 - Počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po zahtevu Rusije, nakon što su američke, britanske i francuske snage izvele tokom noći vazdušne udare na Siriju u kojima su koristile više od 100 raketa

16:52 - Rusija je predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javlja Rojters. Britanska agencija, koja je imala uvid u nacrt rezolucije, napominje da za sada nije poznato da li će se nacrt rezolucije staviti na glasanje.

Neimenovane diplomate predviđaju da je malo verovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica SB UN tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.

16:14 - Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas, nakon što su SAD, Velika Britanija i Francuska izveli vazdušne udare na Siriju, da "Hrvatska podržava partnere i saveznike u naporima sprečavanja svakog daljeg korišćenja hemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva"

Pročitajte: HRVATI POZDRAVILI AGRESIJU: 'Podržavamo saveznike u sprečavanju dalje upotrebe hemijskog oružja'

15:38 - Pentagon je saopštio da je značajno "osakaćena" sposobnost Sirije da koristi hemijsko oružje u budućnosti, a da ne postoje indicije da je ruska protivvazdušna odbrana delovala tokom sinoćnjeg napada na Siriju.

Glavna portparolka Pentagona Dejna Vajt saopštila je da su SAD, Francuska i Velika Britanija izveli udare na Siriju kako bi kaznili sirijskog predsednika Bašara al Asada za navodne napade hemijskim oružjem protiv civila i da ga spreče da takve napade sprovodi u budućnosti.

- Ne možemo da dozvolimo tako užasna kršenja međunarodnog prava - rekla je Vajt, prenosi AP.

Iz Pentagona je saopšteno da je sinoćnjim napadom program hemijskog oružja Sirije "vraćen godinama unazad", prenosi Rojters. Kako se navodi, napad je bio "jasna poruka sirijskom režimu da ne koristi hemijsko oružje". Za sada, kako je saopšteno, nema indicija da je bilo civilnih žrtava u napadu.

Pročitajte: Pentagon: Napadi u Siriji su bili veoma uspešni, nijedna raketa nije oborena

14: 41 - Savršeno izveden napad na Siriju protekle noći, ocenio je američki predsednik Donald Tramp i poručio da je "misija ispunjena".

- Savršeno izveden napad protekle noći. Hvala Francuskoj i Britaniji na njihovoj mudrosti i snazi njihove dobre vojske. Nismo mogli da imamo bolji rezultat. Misija ispunjena! - naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

14:16 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se danas u 17 časova po srednjeevropskom vremenu na zahtev Rusije, nakon što su američke, britanske i francuske snage izvele vazdušne udare na Siriju u kojima su koristile više od 100 raketa, prenosi Rojters.

13:58 -  U znak solidarnosti sa Sirijom Moskovljani danas donose cveće ispred zgrade sirijske ambasade u centru ruske prestonice, javlja Tass. Iako nema podataka da je iko poginuo među sirijskim civilima i vojnicima u raketnom napadu SAD i saveznika zbog navodnog hemijskog napada sirijskih vlasti, Moskovljani smatraju da im je dužnost da podrže Sirijce u ovom tragičnom danu, navodi ruska agencija.

13:51 - Sirijska državna televizija je saopštila da jedinice sirijske policijske ulaze u Dumu, mesto navodnog hemijskog napada i poslednje uporište pobunjenika u istočnoj Guti. Na snimcima se vidi kako policija maše sirijskim zastavama i navodi se da će "prisustvo terorista" u Dumi biti okončano za nekoliko sati. Preuzimanje Dume označava veliku pobedu za Asada, navodi AP.

13: 48 - Zvanična Tirana podržala je danas vazdušne napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji prošle noći, zbog navodnog korisćenja hemijsog oružja. "Mi smo na strani naših saveznika i podržavamo odluku predsednika Trampa da se zaštite životi ljudi, ljudska prava i sve radnje koje, ne samo što kažnjavaju varvarske postupke, već stvaraju sigurnost i stabilnost širom sveta?, izjavio predsednik Albanije Iljir Meta, preneli su mediji u Tirani.

13:46 -SAD, Francuska i Velika Britanija danas će podneti izveštaj izaslanicima država članica NATO u vezi sa koordinisanim vazdušnim udarima izvedenim tokom noći na pozicije sirijske vlade, kazao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Alijanse. Očekuje se da sastanak 29 ambasadora NATO počne oko 15 časova po srednjeevropskom vremenu, posle čega bi javnosti trebalo da obrati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je prethodno izjavio da podržava vazdušne udare, iako Alijansa nija bila uključena u napade.

13:29 - Sirijska državna televizija objavila je snimke razaranja u naučno-istraživačkom centru u blizini Damaska, koji je bio meta vazdušnih udara SAD, Francuske i Britanije. AP ističe da su to prvi snimci jedne od meta vazdušnih napada. Na snimcima, koje je objavila televizija Al-Ikhbarija, vide se ruševine uništene zgrade i zapaljeno vozilo. Sirijska vojska rekla je da je u napadu na taj centar uništen obrazovni centar i labaratorije.

12:09- Ciljevi međunarodnih udara na Siriju su ispunjeni i u ovoj fazi nisu planirani novi napadi, ali bi sirijska vlada trebalo da zna da bi i novi udari mogli biti u planu ukoliko Damask ponovo pređe "crvenu liniju", odnosno upotrebi hemijsko oružje, rekao je danas francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

- Veliki deo sirijskog arsenala hemijskog oružja je uništen - rekao je Le Drijan francuskoj televiziji BFM.

12:06 - Kina se danas snažno usprotivila upotrebi sile u međunarodnim odnosima i ocenila da bilo kakva vojna akcija mimo Savet bezbednosti UN predstavlja kršenje principa i osnovnih normi međunarodnog prava. Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je političko rešenje jedini način da se okonča sirijska kriza i pozvalo na punu, pravednu i objektivnu istragu o navodnom napadu hemijskim oružjem u Siriji.

12:00 - Iranski predsednik Hasan Rohani upozorio je danas da će vojni udar na Siriju, koji su predvodile SAD, dovesti do destrukcije na Bliskom istoku, javila je poluzvanična iranska novinska agencija Tasnim. - Takvi napadi neće imati drugog rezultata osim dodatne destrukcije...Amerikanci žele da opravdaju svoje prisustvo u regionu takvim napadima - citira ta agencija reči Rohanija.

11:51 -  Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je zbog potrebe za brzim reagovanjem i zaštite "operativne sigurnosti", odlučila da se Brotanije pridruži vazdušnim napadima na Siriju, bez prethodnog glasanja u parlamentu.

Foto: Tanjug

11:33 -  Sirijski sistem vazdušne odbrane, proizveden u Sovjetskom Savezu, oborio je 71 od 103 krstareće rakete, koje su ispalili SAD i njihovi saveznici, izjavio je danas general-pukovnik ruske vojske Sergej Rudskoj. Rudskoj je rekao da nema žrtava noćašnjeg vazdušnog udara i da su sirijski vojni objekti, koji su bili meta SAD, Britanije i Francuske, pretrpeli samo manju štetu, prenosi AP.

11:24 - Američki ministar odbrane Džejms Matis danas je rekao da nema izveštaja o američkim gubicima u napadu na Siriju, koji je opisao kao žestok, ali pažljivo ograničen. Pentagon je saopštio da je cilj napada bilo "srce" Asadovih programa za razvoj i proizvodnju hemijskog oružja, javio je AP.

11:01 - Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas podržala vazdušne udare SAD, Francuske i Velike Britanije na Siriju kao "neophodnu i adekvatnu" akciju, kako bi se Sirija upozorila da ne koristi ponovo hemijsko naoružanje.

Mi podržavamo činjenicu da su naši američki, britanski i francuski saveznici na taj način preuzeli odgovornost kao stalne članice Saveta bezbednosti UN

10:40 -  Turska je bila unapred obaveštena o napadima SAD, Britanije i Francuske koji su protekle noći izvedeni protiv Sirije, izjavio je danas portparol vladajuće turske Partije pravde i razvoja (AKP) Mahir Unal za televiziju Si-En-En Tursk.

9:47 - U raketnim napadima, koje su protekle noći SAD, Britanija i Francuska izvele protiv Sirije, niko nije poginuo, saopštila je sirijska vojska. Napadi su naneli samo materijalnu štetu na sirijskoj teritoriji, navodi se u saopštenju, a prenosi državna agencija SANA.

9.30 -  Ruska vojska danas je saopštila da su sirijski sistemi vazdušne odbrane oborili svih 12 raketa koje su gađale sirijsku vazdušnu bazu u Dumairu, istočno od Damaska. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su američki, britanski i francuski avioni i brodovi ispalili ukupno više od 100 krstarećih i raketa vazduh-zemlja, javio je AP.

9:10 - Protiv raketnog napada koji su SAD, Britanija i Francuska protekle noći izvele na Siriju, sirijske snage upotrebile su sisteme vazdušne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu S-125, S-200, "Buk" i "Kvadrat", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

8:45 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je vojnu akciju SAD, Velike Britanije i Francuske protiv sirijskog režima, ocenivši da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

8:40 - Stotine Sirijaca protestuju na trgu Omajad u Damasku, mašući sirijskim, ruskim i iranskim zastavama i transparentima sa simbolima pobede, a u znak podrške predsedniku Bašaru al-Asadu i prkosa noćas izvedenim napadima SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju.

Objavljen snimak Asada kako dolazi na posao posle napada

Sirijsko predsedništvo objavilo je video koji prikazuje sirijskog predsednika Bašara al Asada kako jutros stiže na posao, nekoliko sati nakon vazdušnih udara na čelu sa SAD u znak odgovora na navodni hemijski napad u Dumi. "Jutro otpora", potpis je koji prati kratki video zapis, distribuiran na Telegram fidu sirijskog predsedništva. Kako javlja Rojters, Asad je na snimku u odelu sa kravatom i nosi aktentašnu dok ulazi u zgradu predsedništva. Tokom snimka, koji traje osam sekundi, Asad ništa ne izgovara. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, u kojima je pogođena i vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom. Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice. Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživacki centar u Damasku za koji Pentagon tvrdim da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Rojters.

8:25 - Turska je pozdravila vazdušne udare na sirijsku vladu kao "adekvatan odgovor", naveli su izvori u turskom ministarstvu spoljnih poslova, javlja Rojters.  Turska kao prikladan odgovor vidi operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Britanija i Francuska, naveo je neimenovani izvor.

8:15 -  SAD i njihovi saveznici su izveli vojni udar na Siriju taccno u trenutku kada je ta zemlja dobila ssansu za mirnu buduchnost, navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Fejsbuk nalogu.

8:10 - Rusija nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare SAD, Britanije i Francuske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Jedinice ruske odbrane raspoređene u Siriji nisu korišćene da suzbiju napad, navodi ministarstvo, prenosi TAS S.

8:05 - Ministarstvo spoljnih poslova Sirije saopštilo je da zapadni napad na Siriju neće imati nikakvog uticaja na rešenost sirijske vojske u borbi protiv ekstremista i uspostavljavanju kontrole nad celom zemljom. Oni su napad nazvali varvarskom agresijom.

8:00 - U vazdušnim napadima SAD na Siriju povređeno je troje civila, a materijalna šteta je napravljena samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska, javili su jutro sirijski mediji.

7: 45 - Ruski poslanik Vladimir Džabarov saopštio je da će Rusija verovatno sazvati sastanak Saveta bezbednosti UN o američkim, britanskim i francuskim vazdušnim napadima na Siriju. Kako je rekao, situacija se upravo analizira.

7:35 - Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da u vazdušnim napadima zapadnih zemalja na Siriju nisu pogođene baze na kojima se nalaze ruske snage u Siriji. Napad je trajao 50 minuta.

7:30 - SAD i njihovi saveznici izveli su noćas više od 100 napada na Siriju "u jednom udaru", za koji je Pentagon kazao da je usledio nakon potpuno uverljivih dokaza da je sirijski predsednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u kojem je korišćen gas hlorin.

Američki ministar odbrane Džim Matis i general Džozef Danford naveli su da su rakete sa brodova i iz aviona pogodile tri glavna hemijska postrojenja, što je izazvalo protivvazdušnu odbranu Sirije da reaguje. Pentagon nije mogao da potvrdi koliko raketa je pogodilo ciljeve. Matis i Danford su rekli da je cilj udara da bude uništeno hemijsko oružje bez civilnih žrtava ili stradanja stranih boraca u građanskom ratu u Siriji u kojem učestvuje više strana, posebno onih iz Rusije.

7:15 - U napadu kod Homsa povređena su tri civila, javili su sirijski državni mediji. Pentagon je saopštio da su u noćašnjoj rundi napada pogodjene tri lokacije koje imaju veze sa proizvodnjom hemijskog oružja. Ruski ambasador u SAD poručio je da napad neće ostati bez posledica. Sirijske vlasti navode da napad predstavlja kršenje medjunarodnog prava.

4:55 - Danford je rekao da je večerašnja runda vazdušnih napada gotova. Američki zvaničnici poručuju da je cilj "da se pošalje jasna poruka Asadu". Nema podataka o eventualnim američkim gubicima.

4:50 - Sirijska državna televizija javlja da je protivvazdušna odbrana oborila 13 projektila iznad Damaska.

4:42 - Pentagon kaže da su bombardovanja u Siriju jedini put da pošalju snažnu poruku Asadu.

4:33 - BOMBARDOVANJE SIRIJE neće ostati bez posledica - ruski ambasador u SAD-u

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao „snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja“.

- Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada - rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao da zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na, kako ističe, zločine uključuje sve instrumente njihove nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku. Tramp je naveo da će akcija trajati sve dok, kako je rekao, sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje.

Bi-Bi-Si javlja da se čuju eksplozije u okolini Damaska.

Prema izveštajima, napadi predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama pogodili su istraživački objekat koji se nalazi u glavnom gradu Damasku. Sirijski državni mediji saopštili su da su vazdušni udari imali za cilj Damask i okolna područja.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije izjavilo je da su koristile rakete „Storm Shadov“ kako bi napadale sirijski vojni objekat udaljeni oko 24 kilometra zapadno od Homsa, tvrdeći da s na toj lokaciji drži hemijsko oružje.

SAD koriste Tomahavk krstareće rakete za napad na više meta u Siriji.

Protivvazdušna odbrana Sirije dejstvovala je na 13 projektila u oblasti Kisvah južno od Damaska, javila je državna televizija SANA.

Načelnih združenog generalštaba oružanih snaga SAD, general Džozef Danford rekao je da Rusima nije unapred dostavljen spisak ciljeva, kao i da su u talasu napada pogođene tri lokacije, hemijski kompleks u Damasku, skladište u Homsu, kao i još jedan komandni centar.

Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajući se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje.

Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvuje protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Damasku.

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da nije bilo alternative vojnoj akciji, kritikujući Rusiju zbog nedavnih poteza u Savetu bezbednosti UN.

Britansko ratno vazduhoplovstvo napalo je ciljeve kod Homsa, javlja Bi-Bi-Si.

#Sirija

#bombardovanje

'