AKTUELNO

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da za trovanje bivšeg kontrašpijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji možda postoji više razloga, istakavši da bi taj slučaj mogao biti od koristi za britanske specijalne službe ili vladu.

- Postoje i druga objašnjenja, a ne samo ona o kojima trube naše zapadne kolege da se samo ruski trag može smatrati konačnim zaključkom - rekao je Lavrov, prenosi Tass.

Kako je šef ruske diplomatije istakao, eksperti kažu da bi trovanje Skripalja moglo biti prilično korisno za britanske specijalne službe, "koje su poznate po sposobnosti da deluju s dozvolom da ubiju".

- To, takođe, može biti od koristi za britansku vladu, koja se i sama našla u nezavidnoj situaciji nakon što nije ispunila obećanja koja je dala glasačima u vezi sa uslovima vezanim za Bregzit - zaključio je Lavrov.

Prethodno je naveo da ne zavisi od Rusije koliko daleko će odmaći spor između Moskve i Zapada zbog trovanja Skripalja.

Rekao je i da su tokom Hladnog rata postojala nekakva pravila, ali da su sada Britanija i SAD odbacile sve standarde i "igraju se dečjih igara".

Skripalj i njegova kćerka Julija pronađeni su 4. marta bez svesti u Solzberiju, na jugu Engleske, nakon čega je utvrđeno da su otrovanim nervnim agensom i, kako su agencije ranije izvestile, nalaze se u kritičnom stanju.

Britanija optužuje Rusiju za trovanje, dok Rusija negira umešanost u taj slučaj.

Nakon ovog događaja usledio je niz diplomatskih mera i kontramera između ove dve zemlje.

Britanija je prvo proterala 23 ruskih diplomata, na šta je Rusija recipročno odgovorila, šaljući kući 23 britanskih diplomata.

Ubrzo posle toga su agencije prenele da je više zemalja Evropske unije i NATO-a odlučilo da protera ruske diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom, na šta je Rusija takođe odgovorila proterivanjem njihovih diplomata.

#Rusija

#Sergej Lavrov

#Skripalj

#Velika Britanija

'