AKTUELNO

U narednim danima su moguća nova proterivanja.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas da je 14 zemalja članica Evropske unije odlučilo da protera ruske diplomate.

Ruske diplomate se proteruju u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala, prenele su agencije.

Tusk je rekao da postoji mogućnost da se primene i dodatne mere, koje bi uključile i nova proterivanja u narednim danima ili nedeljama, prenosi AP.

Među zemljama EU koje su do sada objavile da će proterati ruske diplomate su Poljska, Nemačka, Litvanija, Češka, Letonija, Estonija, Francuska, Italija, Danska i Holandija.

Odluku da se proteraju ruske diplomate donele su i SAD i Ukrajina.

Hrvatska proteruje jednog ruskog diplomatu

Hrvatska je danas takođe donela odluku da se solidariše sa Britanijom u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, poručivši da će jednog ruskog diplomatu proglasiti "personom non grata".- Posle sastanka državnog vrha, doneli smo zajedničku odluku da se solidarišemo sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Hrvatska je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditovanog diplomatu personom non grata - rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.Ta odluka će, rekao je Plenković, biti doneta tokom dana, navode hrvatski mediji.

Francuska će proterati četvoro ruskih diplomata u roku od nedelju dana kao odgovor na napad nervnim agensom na Skripalja u južnoj Engleskoj, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Žan-Iv le Drijan.

- U znak solidarnosti s našim britanskim partnerima, danas smo obavestili ruske vlasti o našoj odluci da proteramo četiri pripadnika ruskog osoblja s diplomatskim statusom sa naše francuske teritorije u roku od nedelju dana - rekao je Le Drijan.

Ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser saopštio je da će ta zemlja proterati ruskog vojnog atašea.

- Danas po podne pozvali smo ruskog ambasadora kojem smo predali notu da bi vojni ataše u ruskoj ambasadi trebalo da napusti zemlju. Njegovi postupci nisu u skladu s Bečkom konvencijom - rekao je on.

Holandija navodi da će proterati dvoje ruskih diplomata, najavio je premijer te zemlje Mark Rute.

Vlada Holandije saopštila je da će ruske diplomate, koje rade kao obaveštajni službenici u ruskoj ambasadi u Hagu, morati da napuste zemlju u roku od dve nedelje.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će u roku od nedelju dana proterati dvoje ruskih diplomata.

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije navodi da će ta zemlja proterati troje ruskih diplomata, kao i da će zabraniti da još 44 osobe uđu u zemlju posle napada na Skirpalja.

Česka će, takođe, proterati troje ruskih diplomata, najavio je premijer Andrej Babiš.

Letonija će proterati jednog ruskog diplomatu u znak solidarnosti s Britanijom zbog napada na bivšeg dvostrukog agenta i zbog kršenja Bečke konvencije, naveo je ministar spoljnih poslova te zemlje Edgars Rinkevičs na svom nalogu na Tviteru.

Ministar spoljnih poslova Poljske Jaček Čaputovič će proterati četvoro ruskih diplomata koji će, kako je naveo, morati da napuste zemlju do 3. aprila.

Nemačka je proterata četvoro ruskih diplomata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

- Danas smo proterali četvoro ruskih diplomata. Nakon napada otrovom u Solsberiju, Rusija i dalje ne sarađuje u istrazi - navelo je to ministarstvo.

Akciji zemalja EU se pridružila i Ukrajina, koja je najavila da će proterati 13 ruskih diplomata zbog trovanja Skripalja.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko saopštio je danas da je odluka doneta "u dugu solidarnosti s našim pritanskim partnerima i transatlanskim saveznicima i u koordinaciji s zemlljama EU", preneo je Rojters.

Moskva: Zapadne zemlje slepo prate Britaniju, sledi odgovor

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će odgovoriti na odluku velikog broja zapadnih zemalja da proteraju ruske diplomate, a njihove vlade optužilo da "slepo prate" svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom. Ministarstvo je u saopštenju navelo da na proterivanja ruskih diplomata gleda kao na "neprijateljski akt" i "provokativni gest", preneo je Rojters.Rusija oštro protestuje protiv proterivanja svojih diplomata iz velikog broja zemalja članica EU i NATO, dodaje TASS pozivajući se na saopštenje tog ministarstva. RIA javlja, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije, da će Moskva u narednim danima na sličan način odgovoriti na proterivanje ruskih diplomata iz zemalja EU. - Odgovor će biti simetričan. Radićemo na tome u narednim danima i odgovorićemo svakoj zemlji - navodi agencija pozivajući se na taj izvor, prenosi Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp naložio je ranije danas da se iz SAD protera 60 ruskih diplomata, kao i da se zatvori ruski konzulat u Sijetlu, zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji.

Pozivajući se na istaknute zvaničnike Trampove administracije, AP prenosi da je među njima i 12 špijuna za koje SAD veruju da koriste dipolomatski status u ruskoj misiji u Ujedinjenim nacijama kao paravan.

Oni navode da konzulat u Sijetlu "predmet zabrinutosti kontraobaveštajne službe" zbog toga što se nalazi blizu američke pomorske baze.

#EU

#Hrvatska

#Rusija

'