AKTUELNO

On je istakao da će Pariz i Berlin biti među zemljama koje će brzo preduzeti nove i koordinisane mere za koje su drugi lideri rekli da bi mogle da obuhvate i proterivanje ruskih zvaničnika, a možda i druge mere odmazde.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je danas nakon samita EU da će članice EU odgovoriti na napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj Sergeja Skripalja koji je okarakterisao kao pretnju evropskom suverenitetu.

- Smatramo da je ovaj napad ozbiljan izazov našoj bezbednosti i evropskom suverenitetu koji traži koordinisan i odlučan odgovor Evropske unije i država članica - rekao je Makron.

On je rekao je da će Pariz i Berlin biti među zemljama koje će brzo preduzeti nove i koordinisane mere za koje su drugi lideri rekli da bi mogle da obuhvate i proterivanje ruskih zvaničnika, a možda i druge mere odmazde.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na zajedničkoj konferenciji ponovila Makronov stav da je Rusija prekršila suverenitet i bezbednost Unije i navela da će zemlje EU razgovarati o merama koje će preduzeti i "onda delovati".

Na pitanje da li će Nemačka i Francuska slediti Britaniju kada je reč o proterivanju ruskih diplomata, Merkel je odgovorila da će se dve zemlje konsultovati sa ostalima o tome šta uraditi i da će zvaničnici izneti više detalja kada se "koordinacija završi", prenosi AP.

Ona je, međutim, dodala da su Nemačka i Francuska dogovorile da su takve reakcije pored povlačenja ambasadora EU neophodna.

Lideri zemalja Evropske unije dogovorili su se danas na samitu u Briselu da preduzmu nove kaznene mere protiv Rusije narednih dana zbog napada nervnim gasom na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj, dok Moskva optužuje Uniju da se pridružila britanskoj kampanji mržnje protiv nje.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk najavio je da se od ponedeljka očekuju "nove mere na nacionalnom nivou" članica.

U četvrtak, prvog dana samita, Evropska unija je kolektivno osudila napad na Skripalja navodeći da je "vrlo verovatno" da je za to odgovorna Moskva, podržavši tako poziciju britanske premijerke Tereze Mej.

Brisel je takođe povukao ambasadora EU u Rusiji Markusa Ederera na konsultacije.

Neimenovani visoki zvaničnik upoznat sa razgovorima rekao je da bi opseg mera narednih nedelja mogao biti "iznenađujući", prenosi Rojters i dodaje da se više ne govori o novim ekonomskim sankcijama čija primena je podelila EU ranije.

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da će verovatno u ponedeljak objaviti proterivanje nekoliko ruskih ljudi iz Praga i da će se konsultovati sa ministrom spoljnih poslova.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je da je spremna da protera "ruske špijune" čije su aktivnosti, kako je rekla, veoma štetne.

- Sigurno je da će koordinisana akcija biti preduzeta sledeće nedelje, možda već na početku. Apsolutno je očigledno da mreža postoji i da deluje agresivno - rekla je ona.

#EU

#Emanuel Makron

'