AKTUELNO

Spor Švajcarske i Nemačke oko zaštite privatnih podataka obnovljen je nakon što je tužilaštvo u Cirihu optužilo troje Nemaca za industrijsku špijunažu.

Osim za industrijsku špijunažu, optuženi su i za narušavanje bankarske tajne zbog pomaganja nemačkim zvaničnicima tokom sudske "bitke" sa švajcarskom bankom, prenosi Rojters.

Navodi se da je više švajcarskih i nemačkih medija objavilo da švajcarski tužioci tvrde da je ovo troje prosledilo dokumente nemačkim sudovima i vlastima.

Rojters navodi da je ovo poslednji obrt u sporu švajcarskih zakona koji štite odavno uspostavljenu politiku čuvanja bankarske tajne sa nemačkim nastojanjima da spreče utaje poreza.

Navodi se da je portparol ciriškog tužilaštva saopštio da je jedan od osumnjičenih optuženih i za iznudu, ali niko od trojice Nemaca nije u pritvoru.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke objavilo je da je upoznato sa slučajem, da neće komentarisati pravosudni proces i da ovaj slučaj ne opterećuje švajcarsko-nemačke odnose, kao i da Berlin nema sumnje da će optuženi biti omogućeno pošteno suđenje u Švajcarskoj.

Rojters navodi da je slučaj proistekao iz pravnog spora privatne švajcarske banke "Džej Safra Sarasen" i nemačkog magnata iz sfere drogerija Ervina Milera.

Pročitajte još: Lavrov o slučaju Skripalj: BRITANCI, BOLJE BI VAM BILO DA SMIRITE ŽIVCE!

#Cirih

#Nemačka

#Švajcarska

'