AKTUELNO

Svetski forum o informacionom društvu (WSIS) koji ove godine okuplja 85 ministara i više od 200 predstavnika vlada, nevladinih organizacija, direktora IT kancelarija, počeo je danas u Ženevi, a Srbija se našla među pet zemalja u trci za prestižnu svetsku nagradu za doprinos razvoju informacionog društva.

Srbija je ušla među prvih pet zemalja u oštroj konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta, koji su na inovativan način, upotrebom novih tehnologija, unapredili svoje okruženje i napravili značajne pomake ka ostvarivanju globalnih ciljeva.

Prvog dana samita, direktor kancelarije za IT upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović sastao se sa generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije UN-a Houlin Đaom kojem je uručio poziv premijerke Srbija da poseti našu zemlju.

Poseta generalnog sekretara, kako je najavljeno, očekuje se u oktobru ove godine, a Jovanović je nakon sastanka rekao da sekretar Đao podržava napore Vlade Srbije u sprovođenju projekta digitalizacije.

- Zato ne čudi da je Kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu na ovogodišnjem forumu Svetskog samita o informacionom društvu u Ženevi u konkurenciji od skoro 700 projekata, jedan od kandidata za dobijanje ovogodišnje nagrade koja se odnosi na razvoj informacionog društva - kaže Jovanović.

Ono što izdvaja Srbiju u odnosu na druge poslate projekte je što je kancelarija za IT direktno odgovorna premijerki, osnivanje nacionalnog data centra, realizacija projekata "Bebo dobrodošla na svet", e-inspektor i drugi realizovani projekti.

Jovanović je dodao da je Srbija postigla zavidan napredak u ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, u šta se generalni sekretar, kaže, lično uverio na prezentaciji rezultata rada Kancelarije za IT i eUpravu.

Đao je pohvalio proces digitalizacije u Srbiji i istakao da Srbiji jeste potrebna nacionalna strategija i veliki projekti kao što su oni na kojima se trenutno radi.

Đao je objasnio da je cilj njegove organizacije jednak IT razvoj u celom svetu, a jedan od ciljeva je i stavaranje širokopojasne mreže interneta i u najmanje razvijenim krajevima sveta.

Kancelarija za IT i eUpravu se našla među 90 najboljih, u oštroj konkurenciji od ukupno 685 prijavljenih i 492 nominovana projekta vladinih institucija, kompanija i organizacija civilnog društva iz celog sveta.

Nominovana je u kategoriji stvaranja dobrog okruženja za razvoj informacionog društva, od ukupno milion glasova pristiglih preko interneta.

Predstavnici srpske Kancelarije za IT i eUpravu prisustvovaće sutra svečanom proglašenju pobednika na Forumu WSIS koji traje do 23.marta .

Pročitajte još: Mihajlović pozvala BUGARSKE KOMPANIJE da učestvuju u projektima u Srbiji

#Srbija

#informacione tehnologije

#Ženeva

'