AKTUELNO

Vlasti u Britaniji odbile su da odobre pristup ruskim diplomatama bivšem ruskom špijunu Sergeju Skripalju, koji je otrovan u engleskom gradu Solsberiju ranije ovog meseca. Kao obrazloženje London navodi da je Skripalj britanski državljanin, saopštila je ruska ambasada u Londonu.

-Tražili smo konzularni pristup Sergeju Skripalju i njegovoj kćerki. Naš zahtev je odbijen, jer britanska strana Skripalja smatra britanskim državljaninom - navodi se u saopštenju ruske ambasade, prenosi Tas.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u engleskom gradu Solsberiju, 4. marta.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u subotu je ponovila da Rusija demantuje bilo kakvu umešanost u napad na Skripalja i njegovu kćerku, istakavši da Britanija oštro reaguje prema Rusiji zbog toga što je frustrirana vojnim napretkom sirijskih vladinih snaga, koje imaju podršku Rusije.

Istovremeno, Zaharavo je demantovala da postoji nervni agens "novičok", za koji Britanci kažu da je korišćen u napadu na Skripalja, preneo je AP.

Zaharova je rekla da zemlja porekla "novičoka" može biti sama Britanija, odnosno Češka, Slovačka, Švedska ili SAD jer su, kaže, te zemlje krajem 1990-ih godina intenzivno testirale "novičok".

#Britanija

#Rusija

'