separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Moskva sprema odgovor na proterivanje diplomata


Moskva će adekvatno odgovoriti na mere koje je Britanija preduzela protiv Rusije i ruskih zvaničnika, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


- Preuzećemo mere koje su apsolutno proporcionalne situaciji - rekla je Zaharova, prenosi TAS S. Britanska premijerka Tereza Mej je ranije saopštila da će iz Britanije biti proterana 23 ruskih diplomata nakon napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju.

 Mej je rekla da ruske diplomate imaju nedelju dana da napuste Veliku Britaniju, preneo je AP, navodeći da je najveće proterivanje diplomata od perioda Hladnog rata. 

Britanska premijerka smatra da je Rusija pokazala prezir prema britanskoj želji da objasni pokušaj ubistva bvšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije. Ona je rekla da delovanje Rusije "predstavlja nezakonito korišćenje sile".

 Mej je najavila više ekonomskih i diplomatskih mera, uključujući i otkazivanje bilateralnih kontakata na visokom nivou sa Rusijom i da će zatražiti od kraljevske porodice da ne prisustvuje svetskom fudbalskom kupu koji će biti održan u Rusiji.

SAD veruju da su Rusi odgovorni za napad na Skripalja

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. - SAD veruju da je Rusija odgovorna za napad na dvoje ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu vojnim nervnim agensom -, rekla je Hejlijeva u sredu na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti, sazvanoj na zahtev Londona. Ona je pozvala Savet bezbednosti da reaguje i dodala da Rusija "mora da odgovara" za svoje akcije. - Ako ne preduzmemo hitne, konkretne mere u vezi sa time sada, Solzberi neće biti poslednje mesto u kome ćemo videti upotrebu hemijskog oružja - rekla je Hejlijeva. Skripalj je sa svojom kćerkom pronađen bez svesti nedaleko od trgovinskog centra u britanskom Solzberiju, otkada se nalaze u kritičnom stanju. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti