AKTUELNO

Recipročne mere kao odgovor britanskoj premijerki.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra izjavu britanske premijerke Tereze Mej neviđenom grubom provokacijom koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga.

- Izjava premijerke Velike Britanije Tereze Mej u parlamentu 14. marta o merama ’kažnjavanja‘ Rusije pod lažnim izgovorom o navodnom učešću u trovanju Sergeja Skripalja i njegove ćerke smatramo kao neviđeno grubu provokaciju koja podriva temelje normalnog međudržavnog dijaloga između naših zemalja - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Smatramo da je kategorično neprihvatljivo i nedopustivo da se britanska vlada, iz svojih loših političkih ciljeva, odlučila na dalje ozbiljno pogoršanje odnosa, najavljujući čitav niz neprijateljskih mera, uključujući i proterivanje 23 ruskih diplomata iz zemlje.

Jednostranim i netransparentnim metodama istrage slučaja bivšeg pukovnika GRU Sergeja Skripalja, London još jednom pokušava da pokrene antirusku kampanju, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

- Umesto da završe sopstvenu istragu, koriste uspostavljene međunarodne formate i instrumente, uključujući i u okviru Organizacije za zabranu hemijskog oružja, na šta smo mi bili spremni, britanska vlada opredelila se za konfrontaciju sa Rusijom. Očigledno je da su jednostranim i netransparentnim metodama istrage ovog incidenta britanske vlasti ponovo pokušale da pokrenu neosnovanu antirusku kampanju - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da se na recipročne mere neće mnogo čekati.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej optužila je Rusiju za napad na bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju, ne iznoseći nikakve dokaze za svoje tvrdnje. London je doneo odluku da protera 23 ruskih diplomata i prekine sve kontakte na visokom nivou sa Moskvom. Mejova je izjavila da je Rusija prekršila međunarodno pravo.

Pročitajte još: Velika Britanija PROTERUJE 23 ruskih diplomata

#London

#Moskva

'