AKTUELNO

Po prvi put u istoriji SAD na čelu obaveštajne agencije naći će se jedna žena.

Prva žena u istoriji SAD, koja će biti imenovana za direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA), Đina Haspel, je profesionalni obaveštajac, koja je nekada bila zadužena za zatvor CIA na Tajlandu poznat po oštrim metodama ispitivanja zatvorenika.

Haspel, koja je u prethodnom periodu obavljala dužnost zamenika direktora CIA, pomagala je u izvršenju naređenja da se unište video snimci ispitivanja zatvorenika nalivanjem vode, a zbog čega je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu koja se završila bez optužbi, prenosi AP.

Haspel je član CIA-e od 1985. godine i bila je šef Odeljenja za ispostave te obaveštajne agencije u inostranstvu.

U Vašingtonu je obavljala nekoliko važnih rukovodećih pozicija, uključujući zamenika direktora Nacionalne tajne službe i zamenika nacionalne tajne službe za strane obaveštajne službe i poverljive zadatke.

Njenu karijeru pohvalili su veterani obaveštajne službe, uključujući bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmsa Klapera koji je nedavno smenjen.

Istovremeno, njeno imenovanje uznemirilo je Američku uniju za građanske slobode i druge borce za ljudska prava koji smatraju da je uznemirujuće to što je Tramp za mesto direktora CIA odabrao nekoga ko je bio uključen u grub ispitni program.

Pročitajte još: POTRES U VAŠINGTONU! TRAMP SMENIO TILERSONA, na mesto državnog sekretara SAD postavio šefa CIA Majka Pompea!

#CIA

#Đina Haspel

'