AKTUELNO

Najmanji partner u vladi slovačkog premijera Roberta Fica, stranka slovačkih Mađara Most Hid odlučila je da su jedino rešenje duboke krize u Slovačkoj posle ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka prevremeni izbori koje je premijer Fico, međutim, kasno večeras odbio.

- Rukovodstvo Mosta-Hid dalo je mandat da se vode pregovori u okviru vladajuće koalicije o prevremenim izborima. Ako pregovori ne uspeju izaći ćemo iz vlade. Premijer Fico odbio je da se dogovori o prevremenim izborima. Sada čekamo i pregovaraćemo. Mi mislimo da ovu situaciju mogu da reše samo prevremeni izbori - kazao je nakon osmočasovne debate šireg rukovodstva lider Mosta-Hid Bela Bugar.

Izlazak Mosta-Hid iz vladajuće koalicije ne bi neminovno morao da znači pad vlade, a prevremeni izbori, ako ih bude, po Bugarovim rečima mogli bi da budu do početka leta.

Pod pritiskom najvećih protesta od "Plišane revolucije" 1989. godine, vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak koji je odbijao da ode, danas je podneo ostavku, u - kako je kazao - interesu stabilnosti Slovačke, ali to više nije dovoljno opoziciji i organizatorima protesta.

Protesti "Za pristojnu Slovačku" nastaviće se u petak, kada prijatelji i kolege ubijenog novinara Jana Kucijaka i srednjoškolci koji su prošle godine izvodili hiljade Slovaka u pohode protiv korupcije, ponovo pozivaju građane da se okupe da bi zahtevali istragu brutalnog ubistva novinara i ostavku čitave Ficove vlade.

Pročitajte još: Gugl pod kritikom obećao mere protiv antisemitskog sadržaja u Švedskoj

#Novinar

#Vlada

#slovačka

'