AKTUELNO

On je istakao da je "teško biti protiv poziva na primirje", pošto primirje otvara mogućnost da se pomogne civilima.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je u Beogradu da je Rusija spremna da razmotri rezoluciju Saveta bezbednosti UN o primirju u Siriji, ali da prekid vatre ni u kom slučaju ne treba da se odnosi na terorističke organizacije.

Lavrov je, odgovarajući na pitanja novinara, naveo da je "teško biti protiv poziva na primirje", pošto primirje otvara mogućnost da se pomogne civilima.

Međutim, šef ruske diplomatije naglašava da prekid vatre nikako ne treba da se odnosi na akcije protiv Islamske države, Nusra front i grupe koje saraduju sa njima i sistematski granatiraju Damask.

Lavrov je podsetio da je Moskva predlagala Nusra frontu da napusti Istočnu Gutu u Siriji, ali da su oni to odbili.

Ministar smatra da je cilj rezolucije Saveta bezbednosti UN o primirju u Siriji da se vlast u Damasku optuži za sve što se događa, kako bi prošao "plan B" - smena aktuelne vlasti, što bi bilo, navodi, kršenje rezolucije 2254 SB UN koja predviđa da "sami Sirijci odlučuju o svojoj sudbini".

- Ako naši argumenti opet budu ignorisani, nemamo drugog izbora osim da mislimo da je cilj autora ove inicijative da se okrenu strelice na Damask i ograde terorističke grupe - rekao je Lavrov.

#Sergej Lavrov

#Sirija

#Terorizam

'