AKTUELNO

Pet razloga zašto u svetu doživljavaju Sergeja Lavrova kao vrhunskog vladinog zvaničnika.

1. Čuva leđa u teškim trenucima

Lavrov je postao stalni predstavnik u Ujedinjenim nacijama 1994. godine kad je Rusija prolazila kroz tešku ekonomsku i političku krizu, a njen uticaj na međunarodnom planu bio na najnižem nivou. Međutim, vreme provedeno u Ujedinjenim nacijama iskoristio je mudro, učeći o svim međunarodnim pitanjima. Drugi zvaničnici su komentarisali da je izgledao kao da je prolazio kroz ubrzani kurs međunarodnih odnosa.

Dok je bio ruski predstavnik u UN, Lavrov je bio nešto drugačiji od ostalih delegata jer je bio nezavisniji od direktiva svoje Vlade. Ovo je bila uspešna strategija za Lavrova, a zahvaljujući njemu UN su 2003. usvojile rekordan broj inicijativa pogodnih za Rusiju.

2. Može da razgovara sa svakim

Lavrov je proveo četiri godine u Šri Lanki i 17 godina u SAD, radeći u Ujedinjenim nacijama. Tokom vremena provedenog u inostranstvu, Lavrov je bio u prilici da se upozna sa mnogim kulturama i liderima. Tokom prvog skandala sa objavljivanjem karikatura proroka Muhameda 2006. godine, Lavrov je sa španskim ministrom spoljnih poslova napisao članak u kome se poziva da se „alijansa civilizacija“ suprotstavi narativu „sukoba civilizacija“.

Iste godine napisao je članak „Rusija u globalnoj politici“ koji se smatra temeljom moderne ruske spoljne politike, u kome kaže da Rusija neće stati ni na jednu stranu u „sukobu civilizacija“ i da se neće svađati sa muslimanskim svetom. U istom tekstu napisao je da je Rusija protiv „transformacije diplomatije“ od obojenih revolucija do izgradnji države u iračkom stilu.

3. Ostaće prijatelj bez obzira na teška politička pitanja

Kaže se da prijatelji ostaju prijatelji ako ne razgovaraju o nekim pitanjima poput religije i politike. Međutim, Lavrova vodi računa da ostane prijatelj čak iako se na putu prijateljstva ispreči politika. Na ovoj fotografiji iz januara 2013. godine tokom protesta „Majdan“ u Ukrajini, koji je posle mesec dana doveo do puča, Lavrov pozira sa portparolkom Stejt departmenta Džejn Psaki, koja nosi roze „ušanku“ (šubaru sa preklopima za uši) sa sovjetskim oznakama.

Ovo nije prvi put da je Lavrov međunarodna pitanja prenosio na lični nivo. Kad je 2005. američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila da u Rusiji nema slobode štampe, Lavrov je sastavio zbirku članaka i informativnih blokova iz elektronskih medija i poslao ih Rajsovoj diplomatskom poštom.

4. Kad zagusti, postaje čvršći

Lavrov je imao teške razgovore u poslednjih nekoliko godina, od odvraćanja SAD da napadnu snage sirijske vlade u poslednjem trenutku, do mirovnih pregovora u Gruziji, Ukrajini, Severnoj Koreji i Iranu, između ostalih. I pored svega, on pouzdano radi čak i kad međunarodni partneri zahtevaju nemoguće.

U 2009. godini, Lavrov je rešio napet spor u Cirihu tokom razgovora o tursko-jermenskoj granici koji su pretili da propadnu jer su obe strane htele da izađu sa žestokim izjavama pre ceremonije potpisivanja.

Lavrov i druge diplomate čekale su u susednoj prostoriji dok je američka državna sekretarka Hilari Klinton pokušavala da nagovori obe strane da počnu razgovarati pre 20 časova. Lavrov je, umoran od čekanja, ušao u glavnu prostoriju i dao cedulju ministru spoljnih poslova Jermenije Eduardu Nalbaldijan,u na kojoj je pisalo: „Eduarde, slažem se. Ceremonija bez izjava“. Dva sata kasnije turski i jermenski predsednik potpisali su sporazum u tišini.

5. Uprkos svemu, on još uvek ima vremena da napreduje

Na konferenciji ASEAN, gde su skečevi tradicija, Lavrov je je zvezda. Godine 2005. obukao se kao džedaj, sve sa svetlosnom sabljom, i tako je razgovarao sa svojim zamenikom u organizaciji ASEAN država, nazivajući je najmoćnijom alijansom u Aziji. U drugom delu svog nastupa, on je pevao „Azijska zvezdo / Ti si najbolji prijatelj Rusije“ uz melodiju rok-opere „Isus Hrist superstar“. Godine 2006. on je proveo više od pet sati snimajući pesmu koju bi sinhronizovao tokom nastupa, u kojem obećava svu azijsku slobodnu naftu u zamenu za prijateljstvo sa Rusijom preko SAD.

U 2007. Lavrov i njegov zamenik, Aleksandar Losjukov razgovarali su kako da Rusija i ASEAN naprave iskreno partnerstvo kroz upotrebu nacionalnih jela i pića.

U slobodno vreme, Lavrov takođe piše poeziju i ide na rafting.

#Sergej Lavrov

#diplomata

'