AKTUELNO

Pet pripadnika iranskih snaga bezbednosti je poginulo a 30 je povređeno tokom sukoba koji su prošle noći izbili između policije i pristalica sufističkog verskog vođe u Teheranu, preneli su iranski mediji.

U najnovijem sukobu snaga bezbednosti s tom verskom grupom uhapšeno je više od 300 ljudi. Pristalice Nuralija Tabandeha su s vremena na vreme organizovali sedeće proteste u blizini njegove kuće u Teheranu, zabrinuti da bi 90-ogodišnji lider, koji je posle Islamske revolucije 1979. bio zamenik ministra pravde, mogao biti u policijskom pritvoru.

Taj strah se zasniva na činjenici da su tokom januarskih protesta u Iranu sufisti bili privođeni.

Agencije prenose da je jedan sufista autobusom udario grupu policaja i ubio trojicu pre nego što je kasno sinoć uhapšen, a stradala su i dva pripadnika paravojne jedinice Basidž, jedan u napadu nožem a drugi kolima.

Tom prilikom je još 30 ljudi povređeno. Sufizam je ogranak islama koji naglasak stavlja na direktno mistično iskustvo pre nego na uobičajene religijske obrede.

Iako su tokom istorije bili uticajni u mnogim muslimanskim zemljama, progonile su ih i sunitske i šiitske religijske vođe. Pritisak na njih u Iranu je pojačan u vreme predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, a tokom spornih izbora 2009. Tabandeh je podržavao Ahmadinedžadovog rivala Mehdija Karubija koji je trenutno u kućnom pritvoru.

#Iran

#Policija

'