AKTUELNO

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael ‘nikada neće dozvoliti prekrajanje istorijske istine’ o holokaustu, a to je poručio u trenutku kada su ponovo buknule napetosti između Izraela i Poljske u vezi sa tim pitanjem.

U obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Netanijahu je danas naveo da su šest miliona Jevreja "ubili nacisti i njihovi saradnici", prenosi AP.

- Nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti prekrajanje istorijske istine - istakao je izraelski premijer.

U svom odgovoru na pitanje novinara, poljski premijer Mateuš Moravjecki je u subotu, takođe na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, "jevrejske počinioce" izjednačio sa poljskim i drugim počiniocima zločina, izazvavši kritike izraelskih političara i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, koji je reči Moravjeckog nazvao "nečuvenim".

Vlada Poljske saopštila je danas da komentar poljskog premijera Mateuša Moravjeckog da su i Jevreji bili počinioci zločina u Drugom svetskom ratu, kao i Poljaci i drugi, a koji je Izrael osudio, nije imao za cilj poricanje holokausta.

Reči poljskog premijera bi, ističe se u saopštenju, "trebalo tumačiti kao iskreni poziv na otvorenu diskusiju o zločinima počinjenim nad Jevrejima tokom holokausta, bez obzira na nacionalnost onih koji su umešani u sve zločine".

Poljska je, inače, izazvala međunarodne kritike zbog svog stava o holokaustu nakon što je usvojila zakon kojim se uvode zatvorske kazne za nagoveštavanje da je ta zemlja bila saučesnik u ubijanju miliona Jevreja tokom rata.

Pročitajte još: Teška tragedija! Iranska aviokompanija: Poginulo svih 66 ljudi u avionu

#Benjamin Netanijahu

#Izrael

'