AKTUELNO

Papa Franja odlučio je da ove godine proglasi za sveca papu Pavla VI, koji je bio na čelu Rimokatoličke crkve od 1963. do svoje smrti 1978. tokom jednog od najturbulentnijih perioda za crkvu u moderno doba, i koji je potvrdio stav crkve protiv kontracepcije.

Papa je odluku objavio na privatnom sastanku sa rimskim sveštenicima u četvrtak, ali je Vatikan tek danas objavio transkript razgovora, prenosi Rojters.

Dok je saopštavao svoju odluku u četvrtak, papa Franja našalio se da su on i njegov prethodnik 90-ogodišnji papa Benedikt XVI, koji se 2013. povukao sa mesta poglavara Rimokatoličke crkve, "na listi čekanja".

Papa Pavle VI postao je poglavar Rimokatoličke crkve 1963. godine, posle smrti pape Jovana XXIII.

On je crkvu vodio tokom 1960-ih godina kada su mnogi sveštenici napuštali verske redove i kada je značajno opalo posvećivanje verskom životu kao zanimanje u turbolentno doba socijalnih promena.

Na čelu crkve bio je do zaključenja Drugog vatikanskog sabora, koji je započeo u vreme njegovog prethodnika, i u vreme primene reformi radi modernizacije Rimokatoličke crkve.

Rojters navodi da je papa Pavle VI možda najpoznatiji po svojoj enciklici Humanae Vitae (O ljudskom životu) , kojom je 1968. potvrđena crkvena zabrana kontrole rađanja.

#Papa Franja

#Svetac

#Vatikan

'