AKTUELNO

Italijanska policija sukobila se sa stotinama antifašističkih demonstranata u Bolonji, pri čemu je povređeno sedam osoba, prenosi AP.

Kako je novinska agencija Ansa izvestila, u tim neredima povređeno je šest demonstranata i jedan policajac, a do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da onemoguće održavanje planiranog mitinga šefa neofašističke italijanske partije Nova snaga Roberta Fiorea, javlja AP.

Kako AP navodi, policija je upotrebila suzavac, vodene topove i pendreke u sukobu sa demonstrantima koji su pokušali da probiju kordone i dođu do trga na kojem je bio zakazan miting tvrdokorne desničarske partije u tradicionalno levičarskom gradu Bolonji.

Lider Nove snage posle nekog vremena se obratio maloj grupi pristalica koja je nosila plakate sa natpsima "Italija Italijanima", a za koju je Ansa procenila da se sastojala od nekoliko desetina ljudi.

Protesti koje su organizovale trgovinske unije i društveni aktivisti, događaju se usred strahova od oživljavanja neofašističkih osećanja uoči nacionalnih izbora u Italiji zakazanih za 4. mart, podseća agencija.

Među demonstrantima levog krila se našao i bivši ministar italijanske vlade Pjer Luiđi Bersani.

- Već smo mnogo puta videli kako da reagujemo na fašističke regrutacije i teroristički fenomen. Uvek smo to radili izlazeći na ulice i radeći to zajedno. Još uvek je to način - rekao je Bersani.

#Italija

#Protest

'