AKTUELNO

Čavušoglu je danas ponovio da Turska zahteva povlačenje Jedinica za zaštitu naroda iz Minbedža pre bilo kakve saradnje sa Vašingtonom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Turska više neće delovati odvojeno u Siriji i žele zajednički da rade na prevazilaženju svoje trenutne krize, izjavio je danas u Ankari američki državni sekretar Reks Tilerson. Dve zemlje su uspostavile zajednički "mehanizam" kojim će se "prioritetno" rešiti sudbina grada Minbedža, gde ima američke vojske, rekao je Tilerson na konferenciji za novinare sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom.

Turske vlasti su ranije zapretile da će proširiti svoju vojnu ofanzivu na severu Sirije prema gradu Minbedž i istočnom delu Eufrata.

Cilj ofanzive pod nazivom "Maslinova grana" jeste proterivanje kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima a koji su uz podršku SAD učestvovali u borbi protiv džihadista Islamske države u Siriji.

Čavušoglu je danas ponovio da Turska zahteva povlačenje Jedinica za zaštitu naroda (YPG) iz Minbedža pre bilo kakve saradnje sa Vašingtonom.

On je rekao da je o ovome bilo reči i sinoć na sastanku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Tilersona u Ankari.

#Reks Tilerson

#SAD

#Sirija

#Turska

'