AKTUELNO

Japanski premijer Šinzo Abe započeo je danas petodnevnu evropsku turneju tokom koje će posetiti baltičke zemlje Estoniju, Letoniju i Litvaniju, a potom i Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.

Abe je danas stigao u glavni grad Estonije Talin, gde se fokusirao na pitanja sajber bezbednosti i informacionih tehnologija. Ta zemlja s 1,3 miliona stanovnika važi za jednu od najnaprednijih evropskih zemalja u oblasti tehnologije.

Tokio je sve više zabrinut zbog mogućih sajber napada iz Severne Koreje i Kine i nastoji da uči od Estonije, čije su javne institucije i privatne kompanije bile pogodjene obimnim sajber napadom 2007. godine.

Abe je posle sastanka s estonskim premijerom Jurijem Ratasom rekao da su se njih dvojica saglasili o pretnji nuklearnog programa Severne Koreje i apelovao na medjunarodnu zajednicu da "maksimizira pritisak" na Pjongjang.

Očekuje se da će se Abe detaljnije pozabaviti temom Severne Koreje tokom posete Bugarskoj koja je 1. januara preuzela predsedavanje Evropskom unijom od Estonije.

Abe je objavio da će se Japan pridružiti centru NATO za sajber odbranu u Talinu kako bi ojačao svoje sposobnosti za borbu protiv digitalnih pretnji.

Japanski premijer se sastao i s predsednicom Estonije Kersti Kaljulaid s kojom je razgovarao o odnosima Japana i EU i bilateralnoj trgovini. S Abeom je doputovala privredna delegacija u kojoj je nekoliko desetina predstavnika japanskih kompanija.

Abe će sutra posetiti Letoniju i Litvaniju, a potom i Bugarsku, Srbiju i Rumuniju.

On će sa delegacijom japanskih privrednika boraviti 15. januara u poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima. Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd od 1987. godine.

#Evropa

#Japan

#Poseta

'