AKTUELNO

Građani Češke Republike danas i sutra biraju novog predsednika države.

Kako prenosi Rojters, ankete pokazuju da će favorit na izborima i aktuelni češki predsednik Miloš Zeman (73) imati malo šansi da već u prvom krugu premaši 50 odsto glasova, kao i da će se u drugom krugu suočiti sa mogućim snažnim protivnikom.

Najozbiljniji protivnik Zemanu na ovim izborima biće, kako se navodi, Jirži Drahoš (68), bivši šef Češke akademije nauka koji se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju "prve brzine".

- Hoću da donesem potpuno drugi stil predsednikovanja, da spojim ljude, ne da ih obeležavam, jasna integracija Češke Republike u Evropu, sa NATO i EU saveznicima, ne sa Kinom - poručio je on u januaru.

Zemana bi mogao da ugrozi i Mihal Horaček, pisac i bivši uspešni biznismen, a iznenađenje bi mogao da priredi i bivši premijer iz redova desnog centra Mirek Topolanek, koji je među poslednjima objavio svoju kandidaturu.

Britanska agencija ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Kako je agencija ranije izvestila, češki premijer Andrej Babiš podržaće aktuelnog predsednika na predsedničkim izborima.

Kako je obrazložio, on će glasati za Zemana zbog njegove iskrenosti, političkog iskustva i zaštite nacionalnih interesa.

- Vidim ga ne samo kao jaku ličnost koja polarizuje društvo, već i kao nekoga ko ne krade, ko ima rezultate, ko drži svoju reč... i za razliku od drugih političara, ne živi od politike, već za politiku - rekao je Babiš na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Zeman je "čovek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskaže u Briselu".

Iako je funkcija predsednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu na to ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

#predsednik

#Češka

'