AKTUELNO

Si i Mun su se složili da se rat na poluostrvu ne sme tolerisati i da će sarađivati u uvođenju sankcija i pritiska na Severnu Koreju

Kriza u vezi sa oružanim programima Severne Koreje mora se rešiti kroz pregovore, ne kroz rat, rekao je danas predsednik Kine, Si Đinping, tokom posete predsedniku Južne Koreje, Mun Dže Inu.

- Problem na (Korejskom) poluostrvu se, na kraju, mora rešiti kroz dijalog i konsultacije - rekao je Si, dodajući da se ne sme odustati od denuklearizacije Korejskog poluostrva i da se ne sme dozvoliti da izbiju rat i haos, prenosi Rojters.

Si i Mun su se složili da se rat na poluostrvu ne sme tolerisati i da će sarađivati u uvođenju sankcija i pritiska na Severnu Koreju, javlja Jonhap.

Foto: Tanjug

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je danas u Tokiju da su ujedinjeni napori za potpunu primenu sankcija prema Severnoj Koreji ključni za rešavanje rastućih raketnih i nuklearnih pretnji Pjongjanga.

Guteres je, posle razgovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, istakao da Severna Koreja mora biti denuklearizovana zarad mira i stabilnosti u regionu.

Abe je rekao da se slaže da mogući dijalog sa Severnom Korejom mora da ima smisla i da bude usmeren ka denuklearizaciji te zemlje. Američki Stejt department je juče saopštio da će SAD biti otvorene za razgovore sa Severnom Korejom "kada bude pravo vreme", ali da to toga ne može sada doći, jer Pjongjang nije pokazao znak da je spreman da obustavi svoje raketne i nuklearne probe.

Uprkos ponudi američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da se, bez preduslova, započnu pregovori sa Severnom Korejom, portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je rekla da prvo treba da nastupi "period smirenosti" tokom kojeg bi Pjongjang prekinuo sa izvođenjem testova, pre nego što bi bilo kakvi pregovori mogli da počnu, preneo je Rojters.

Tilerson nije izričito postavio zamrzavanje proba kao uslov koji Severna Koreja mora da ispuni za otpočinjanje pregovora, već je rekao samo da bi bilo "teško razgovarati" ako Pjongjang odluči da testira još neku napravu usred pregovora i da bi bio potreban "period tišine" kako bi pregovori bili produktivni, primećuje britanska agencija.

Tilerson je u utorak izjavio da su SAD "spremne da razgovaraju kad god to odgovara Severnoj Koreji".

- Spremni smo da prvi sastanak održimo bez preduslova - poručio je američki državni sekretar.

S druge strane, zvaničnik Bele kuće u sredu je rekao da ne može biti pregovora sa Severnom Korejom dok ta zemlja "značajno ne poboljša svoje ponašanje".

Bela kuća je odbila da kaže da li je američki predsednik Donald Tramp, koji je inače zauzeo čvršći retorički stav prema Severnoj Koreji nego njegov glavni diplomata, odobrio ovakvo diplomatsko otvaranje.

Do očite promene u Tilersonovom stavu došlo je približno dve nedelje nakon što je Severna Koreja saopštila da je uspešno testirala interkontinentalnu balističku raketu u čijem se dometu, kako Pjongjang tvrdi, našlo celokupno kopno SAD, zaključuje Rojters.

#Južna Koreja

#Kina

#Mun Džae In

#Si Đinping

'