AKTUELNO

Do sukoba je došlo pošto je predsednik SAD Donald Tramp sinoć priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela. Hiljade demonstranata izašlo je na ulice gradova Hebron i Al Bireh na Zapadnoj Obali, vičući "Jerusalim je prestonica Palestine", a neki od demonstranata gađali su izraelske vojnike kamenjem. Izraelski vojnici odgovorili su na provokacije bojevom i gumenom municijom.

Dve rakete ispaljene su večeras u pravcu Izraela iz Pojasa Gaze, a sletele su unutar Pojasa, navode izraelski mediji.

Zvuk sirene, upozoravajući na rakete, začuo se u južnom izraelskom gradu Aškelonu i izraelskim naseljima severno od priobalne enklave, objavio je izraelski list "Haarec".

Pročitajte još: Putin i Erdogan: Ozbiljna zabrinutost zbog odluke o Jerusalimu

Desetine Palestinaca ranjene su danas, mahom lakše, u pojasu Gaze, istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali u sukobima s izraelskim vojnicima.

Na demonstracijama u Ramali, Tulkarmu i Nablusu učestvovale su stotine ljudi. Neki od njih su palili fotografije Trampa i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. U Hebronu su demonstranti uzvikivali da je Jerusalim glavni grad države Palestine.

Demonstracija je bilo i u Dženinu, Vitlejemu i u kvartu Šuafat u istočnom Jerusalimu.

Portparolka izraelske vojske je rekla da su vojnici koristili opremu za rasturanje nereda protiv Palestinaca koji su bacali kamenice i da je desetinama demonstranata ukazana pomoć jer su udahnuli suzavac. Desetine Palestinaca su takođe protestovale na nekoliko lokacija širom severnog i centralnog dela pojasa Gaze.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Izraelska vojska je navela da je pojačala vojno prisustvo na Zapadnoj obali u odgovoru na proteste. Nekoliko bataljona se danas razmešta, a druge snage su u pripravnosti, navedeno je u vojnom saopštenju u kome se te mere opisuju kao "deo spremnosti IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) za moguć razvoj događaja".

Trampovo priznanje Jerusalima je izazvalo osudu lidera širom sveta i navela islamski ekstremistički pokret Hamas da pozove na novu "Intifadu" - ustanak protiv Izraela. Očekuje se da će mnogo veće demonstracije izbiti sutra posle tradiconalnih molitvi muslimana petkom u podne.

Foto: Tanjug

Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije je pozivajući na "Intifadu" rekao da je Trampova izjava o Jerusalimu "objava rata" protiv "dijamanta na palestinskoj kruni" i da se vara ko misli da će se Palestinci pomiriti s novom politikom SAD.

Uprkos takvoj retorici nema naznaka da bi Hamas mogao da ispaljuje rakete na Izrael i izraelski obaveštajci veruju da ta organizacija nije spremna na novi sukob posle tri razorna rata u Gazi 2014, 2012. i 2008 godine.

Protesta je bilo i inostranstvu. Stotine islamista demonstriralo je u velikim gradovima širom Pakistana, osuđujući američkog predsednika Trampa.

Demonstranti su se mirno razišli u glavnom gradu Islamabadu, a sličnih demonstracija je bilo i u Karačiju i Pešavaru, kao i Multanu, javio je AP.

Islamabad je tražio od SAD da preispita potez koji menja pravni i istorijski status Jerusalima.

Posle Trampovog saopštenja američke ambasade su upozorile građane SAD da budu oprezni jer bi mogli izbiti protesti od kojih neki imaju potencijal da postanu nasilni.

Savet bezbednosti UN sutra će održati hitan sastanak o situaciji u Jerusalimu. Sastanak su zatražili Velika Britanija i sedam drugih zemalja od 15 članica tog tela. O priznanju Jerusalima posle SAD i Češke koja je sinoć priznala zapadni deo grada sada navodno razmišljaju Filipini i Mađarska.

Foto: Tanjug

#Donald Tramp

#Izrael

#Palestina

#Protest

'