AKTUELNO

Britanska premijerka Tereza Mej ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu, saopštio je danas portparol Mejove.

- Ne slažemo se sa odluko SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.Verujemo da to ne pomaže miru u regionu - saopštio je portparol, prenosi AP.

Predstavnici međunarodne zajednici izrazili su u prvim reagovanjima posle odluke Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela, zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija u regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

- Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca - rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava "unilateralnu" Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona.

- To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN - rekao je Makron novinarima u Alžiru.

Tramp je danas objavio da je došao trenutak da Jerusalim bude zvanično priznat kao prestonica Izraela, ignorišući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

- Procenio sam da je vreme da Jerusalim zvanično priznamo kao prestonicu izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti - rekao je Tramp, obrativši se u Beloj kući, dodajući da je priznanje Jerusalima odavno trebalo da se uradi i da je u najboljem interesu SAD, prenosi AP.

On je rekao da priznanje potvrđuje "očiglednu" činjenicu da je Jerusalim sedište izraelske Vlade, uprkos tome što je sporni status tog grada jedan od ključnih elemenata u izraelsko-palestinskom sukobu.

Američki predsednik je, ipak, dodao da SAD priznaju da konkretne granice izraelskog suvereniteta u Jerusalimu treba da budu rešene u pregovorima o konačnom statusu.

Pre Trampovog obraćanja u Beloj kući, arapski i muslimanski lideri upozoravali su na moguće nasilje, koje bi moglo da potekne od ovakve odluke.

#Donald Tramp

#Tereza Mej

'