AKTUELNO

FBI je sačinio izveštaj u kojem konstatuje da je došlo do uspona crnačkih "ekstremista", naročito nakon nekoliko incidenata u kojima su pripadnici policije ubili crnce.

Taj izveštaj, kako navodi AP, pojačava strahovanja da bi moglo doći do ponavljanja prakse koja je korišćena u vreme pokreta za građanska prava kada je biro špijunirao grupe aktivista bez dokaza da su prekršili zakon.

FBI, međutim, tvrdi da ne targetira specifične grupe i da je reč o izveštaju koji je samo jedan od mnogih kakve rade njegovi obaveštajni analitičari. Sličan bilten o belim rasistima izašao je u isto vreme, navodi AP.

U izveštaju na 12 stranica koji je sačinjen u avgustu, kaže se da "ekstremisti crnačkog identiteta" sve više napadaju policajce posle slučajeva kada je policija ubila crnce, a naročito posle ubistva Majkla Brauna u Fergusonu 2014. godine.

FBI u izveštaju opisuje slučajeve u kojima su "ekstremisti" delovali "kao odmazda za incidente brutalnosti policije" i upozorava da će se takvo nasilje verovatno nastaviti. Postojanje ovakvog izveštaja, o čemu je izvestio magazin "Forin polisi" prošlog meseca, uznemirilo je afroameričke lidere i aktiviste.

Crnački kokus u Kongresu je u pismu direktoru FBI Kristoferu Reju naveo da izveštaj povezuje crnačke političke aktiviste sa opasnim domaćim terorističkim organizacijama" i da će još više narušiti ionako već uzdrman odnos između policije i manjinskih zajednica.

#Amerika

#FBI

'