AKTUELNO

Pregovori o formiranju nove koalicione vlade Nemačke trajali su do dugo u noć bez pronalaženja rešenja za razlike u stavovima između potencijalnih partnerskih stranaka i zato se nastavljaju danas u podne, javlja AP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sada pokušava da oformi neizvesnu koaliciju između njenih konzervativaca, Stranke slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, što je kombinacija koja nije proverena ni na jednom nivou, a koja bi joj omogućila četvrti mandat zaredom na poziciji nemačke kancelarke.

Nakon četiri nedelje uvodnih pregovora, cilj je da se uspostavi zajedničko tlo koje će omogućiti otvaranje i formalnih pregovora, ukazuje agencija.

Stranke su, navodi se, planirale da završe uvodne pregovore još juče pri završnoj fazi, ali nakon 15-časovnog većanja oni su se saglasili da odlože pregovore za danas u podne.

Partije su se do sada razilazile u ključnim pitanjima među kojima su imigracije, finansije i zaštita životne sredine, a neuspeh u uspostavljanju sporazuma, mogao bi da dovede do novih izbora, navodi agencija i dodaje da još nije poznato koliko još dugo bi pregovori mogli da traju.

Kako je Rojters u četvrtak izvestio, Merkel je uoči jučerašnjih pregovora izjavila da se nemačke partije suočavaju sa teškim zadatkom prevazilaženja međusobnih razlika, ali i istakla da veruje da mogu da postignu dogovor o zajedničkom radu u novoj vladi.

- Imamo veoma, veoma različite stavove. Ako uspe, ja mislim da će uspeti, to bi moglo da da pozitivan rezultat na kraju današnjih pregovora. Ali ovo je težak zadatak - rekla je Merkel novinarima.

Agencija je izvestila pre toga da su uoči pregovora Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke i njena sestrinska Hrišćansko-socijalna unija istakle da postoje razilaženja u stavovima sa drugim strankama i tvrdile da neće biti koalicije po svaku cenu.

- Ne znam da li možemo da rešimo sve razlike, sva sporenja - rekao je Joakim Herman iz redova CSU. Jens Spah ispred CDU takođe je istakao da "Neće biti koalicije po svaku cenu".

Britanska agencija je podsetila da Merkel mora da oformi trostruku koaliciju, u suprotnom rizikuje da završi sa svojom 12-godišnjom pozicijom na mestu kancelarke.

#Angela Merkel

#Nemačka

'