AKTUELNO

Katalonski poslanici proglasili su 27. oktobra nezavisnost katalonije nakon što je na referendumu održanom 1. oktobra izglasano otcepljenje od Španije.

Više hiljada ljudi koji podržavaju težnje Katalonije da se odvoji od Španije okupilo se danas u centru Barselone tražeći oslobađanje pritvorenih katalonskih lidera.

Osam bivših članova raspustene katalonske vlade i dvojica aktivista nalaze se u pritvoru dok traje istraga o njihovoj navodnoj ulozi u promovisanju nelegalnog proglašenja nezavisnosti prošlog meseca.

Kolau: Katalonski pokušaj otcepljenja je katastrofa

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau optužila je danas smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona da je stvorio "katastrofu" insistiranjem na otcepljenju tog regiona od Španije. Ona je žestoko je kritikovala "neodgovorno" ponašanje Pudždemona i njegovih istomišljenika, koje je stvorilo političku krizu u Španiji.- Oni su isprovocirali napetosti jednostranom objavom nezavisnosti koju većina građana ne želi. Oni su prevarili građane radi vlastitih interesa - izjavila je Kolau na sastanku s članovima njene stranke.

Ankete pokazuju da oko 7,5 miliona građana Katalonije podeljeno po pitanju secesiju od Španije, navodi AP.

Pročitajte još: Traži se pritvor za predsednicu katalonskog parlamenta

#Barselona

#Katalonija

#Protest

'