AKTUELNO

Ko će s Merkelovom vladati Nemačkom, ali i Evropom, otvoreno je pitanje, a analitičari ukazuju da bi nastavak vlade "velike koalicije" između njenih demohrišćana i socijaldemokrata Martina Šulca bio sasvim moguć i očekivan.

U Nemačkoj je jutros u 08 sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag po prvi put posle više od pola veka mogli da uđu ultradesničari.

Odživ birača na nemačkim saveznim izborima je prema prvim, neobjedinjenim procenenama, u mnogim izbornim mestima veća nego na prošlim izborima 2013. godine, javljaju nemački mediji.

Izlaznost u Minhenu je do podne bila oko 57 odsto, u Hamburgu 37 odsto, što je oko dva procenta više nego u isto vreme 2013. godine, u Nirnbergu je glasalo 29,6 odsto, dok je na prošlim izborima glasalo 26,4 odsto birača, pokazuju neobjedinjene procene, dok se prvi sveobuhvati podaci o izlaznosti očekuju nešto pre 16.00 sati.

Kada je reč o Nirnbergu, tu je zajednica Jevreja upozorila na opasnost od desničarske, ''Alternative za Nemačku'' (AfD), partije, koja će, prema procenama, moguće biti treća po snazi u Bundestagu.

Nemački mediji, takođe, javljaju da još od juče stotine ''botova'' na ''tviteru'', od kojih mnogi od njih potiču iz Rusije, daju podršku toj partiji dobrostojećih muškaraca desno i evroskeptičkih orijentisanih.

Veliki broj nemačkih političara je već dao svoj glas na izborima, na kojima se danas odlučuje ko će u narednom četvorogodišnjem mandatu vladati ovom najmoćnijom zemljom Evropske unije.

Analitičari procenjuju da će demohrišćani, kancelara Merkelove danas dobiti oko 36 odsto glasova, a socijaldemokrate do 22 odsto i da u Berlinu izgleda neće biti promena.

Bez Merkelove ili protiv njene volje u Berlinu ne može biti formirana ni jedna jedina vlada, ocenjuju analitičari i predviđaju da je nastavak aktuelne ''velike koalicije'' njenih demohrišćana i socijaldemokrata Martina Šulca najverovatnije političko rešenje.

#Angela Merkel

#Izbori

#Nemačka

'