AKTUELNO

Nemački mediji su danas, dva dana uoči parlamentarnih izbora u toj zemlji, objavili procenu pravnog odeljenja Bundestaga u kojoj se zaključuje da otvaranje granica za izbeglice pre dve godine nije bilo pravno utemeljeno, prenosi Hina.

- Savezna vlada do današnjeg dana nije objasnila na temelju kojeg zakona je na jesen 2015. dopustila ulazak u zemlju izbeglicama. Po pravilu su ove osobe morale da budu poslate natrag u Austriju, koja važi za sigurnu zemlju - navodi se u proceni pravnog odeljenja naučne službe Bundestaga u koju je uvid imao dnevnik "Velt".

Navodi se da pravnici Bundestaga isto tako smatraju da je za odluku ove vrste bila potrebno i odobrenje parlamenta.

Oni se pozivaju na odluku Ustavnog suda koji je odredio da odluke o useljenju u Njemačku, vezano za kontrolu udela stanovništva stranog porekla, donosi zakonodavna vlast odnosno Bundestag, pa je tako i o otvaranju granica za izbjeglice trebalo da odlučuju poslanici parlamenta.

Podseća se da je odluku o otvaranju granica za izbeglice 4. septembra 2015. donela sama kancelarka Angela Merkel nakon konsultacija sa nekoliko ministara.

Vulin:NATO poštuje neutralnu i balansiranu politiku Srbije

Prema postojećim zakonima izuzeće od "zabrane ulaska" u zemlju izbeglicama iz susednih, sigurnih zemalja, može da izda samo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ali, ovaj formalni čin nikada nije izvršen tako da, kako se zaključuje u veštačenju, odluka o otvaranju granica "nikada nije pravno utemeljena".

Navodi se da bi veštačenje naučne službe nemačkog parlamenta moglo saveznu vladu Angele Merkel da dovede u neprilike, jer su stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavile pokretanje istražne komisije na temu odgovornosti za priliv izbeglica u Njemačku ukoliko nakon nedeljnih parlamentarnih izbora uđu u Bundestag.

Podseća se da i desno populistički AfD i FDP, prema svim ispitivanjima javnog mnjenja, u nedelju prelaze izborni prag i ulaze u Bundestag. Kritika izbegličke politike Angele Merkel temelj je uspeha desnih populista iz AfD, koji bi na ovim izborima mogli da postanu treća politička snaga u Bundestagu.

#Angela Merkel

#Nemačka

'