AKTUELNO

Čitajući pažljivo iz beleški, Tramp je naglasio i da će američka vojska uskoro biti jača nego ikad, te da je sada vreme da se sve zemlje udruže u izolaciji Kimovog režima.

Američki predsednik Donald Tramp danas je u svom prvom obraćanju sa govornice UN uputio oštre kritike na račun Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa, poručivši da ako Amerika ili njeni saveznici budu ugroženi Vašington neće imati drugog izbora nego da potpuno uništi Severnu Koreju.

Foto: Tanjug

- SAD imaju veliku snagu i strpljenje, ali ako budu primorane da brane sebe ili svoje saveznike, nećemo imati izbora nego da potpuno uništimo Severnu Koreju - rekao je on u govoru koji je, kako prenosi Rojters, trajalo 41 minut.

On je takođe za lidera lidera te zemlje Kim Džong Una rekao da je "raketaš (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji".

- Sada je vreme da sve zemlje rade zajedno da izoluju Kimov režim sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem - rekao je on.

Foto: Tanjug

- SAD su spremne, voljne i mogu, ali nadaju se da to neće biti neophodno - rekao je Tramp.

Blumberg primećuje da obraćanje Trampa iz prvog reda pratila delegacija Severne Koreje koja nije reagovala na zahtev Rojtersa da prokomentariše Trampovu izjavu. On se osvrnuo i na Iran koji je nazvao "otpadničkom državom" i "korumpiranom diktaturom" čiji je glavni izvozni proizvod nasilje.

- Iskreno, nuklearni sporazum sa Iranom je sramotan za SAD. Verujete mi. Vreme je da nam se ceo svet pridruži u traženju od iranske valde da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju - rekao je Tramp.

Govoreći o Venecueli, predsednik SAD je rekao da tamošnja situacija "neprihvatljiva".

Pročitajte još: SAD spremne za rat protiv Severne Koreje!

Tramp je izneo svoju viziju svetskog poretka rekavši da on treba da bude zasnovan na snažnim suverenim državama, a ne multilateralnim savezima.

On je rekao da SAD žele harmoniju i prijateljstvo, ali da neki delovi sveta idu "do đavola".

- Moramo odbaciti pretnje suverenitetu od Ukrajine do Južnog Kineskog mora - rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima, očekuje se da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država.

Foto: Tanjug

On je rekao da će kao predsednik SAD uvek stavljati Ameriku na prvo mesto, prenosi Rojters.

- Braniću interese Amerike iznad svih drugih. Ali u ispunjavanju naših obaveza prema drugim državama mi takođe shvatamo da je u interesu svih da želimo budućnost u kojoj će sve države biti suverene, prosperitetne i bezbedne - rekao je Tramp.

#Donald Tramp

#Rat

#Severna Koreja

#Ujedinjene nacije

'