AKTUELNO

Vojska SAD danas je poslala par bombardera B-1B i borbenih aviona F-35 u vežbe bombardovanja koje zajedno sa Južnom Korejom izvodi iznad Korejskog poluostrva, pokazujući silu koju ima pred Severnom Korejom, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

"Bombarderi su poleteli iz Guama, a borbeni avioni iz Japana, a njima su se u vežbi pridružilo šest južnokorejskih borbenih aviona", naveo je neimenovani zvaničnik ministarstva.

Kina i Rusija započele su danas pomorske vojne vežbe blizu obala Severne Koreje u vreme nastavka napetosti zbog nuklearnih ambicija ove izolovane države, a uoči ovonedeljne Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, navodi Rojters.

Agencija podseća da je Severna Koreja prošlog petka lansirala raketu koja je preletela Japan, drugu za poslednje tri nedelje, a prethodno je 3. septembra izvela šestu i do sada najsnažniju nuklearnu probu, prkoseći međunarodnom pritisku.

Navodi se da je kineska zvanična agencija Sinhua objavila da će se zajedničke pomorske vežbe odvijati između Zaliva Petra Velikog, u neposrednoj blizini ruske dalekoistočne luke Vladivostok i nedaleko od rusko-severnokorejske granice, i južnog dela Ohotskog mora, u području severno od obala Japana.

Ovo je drugi deo kinesko-ruskih pomorskih vežbi ove godine, nakon prvog dela koji se odvijao na Baltičkom moru u julu.

Rojters navodi da Sinhua nije direktno povezala održavanje vežbi s aktuelnim napetostima oko Severne Koreje.

#Južna Koreja

#SAD

#Vojska

'