AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp ismejao je lidera nuklearno naoružane Severne Koreje Kim Džong-una kao "raketaša" (Rocket Man), dok su savetnici Bele kuće upozorili da će se ta izolovana zemlja suočiti sa uništenjem ukoliko ne stavi tačku na svoje oružane programe i ratoborne pretnje.

Na pitanje kako Tramp opisuje Kima, savetnik za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster rekao je da je "raketaš najnoviji opis", prenosi AP.

Mekmaster je, međutim upozorio da se "verovatno ne treba previše smejati raketama, jer one ipak predstavljaju veliku pretnju po sve".

Istovremeno, on je istakao da će Kim "morati da odustane od nuklearnog oružja jer je predsednik rekao da neće tolerisati da taj režim preti SAD i američkim građanima nuklearnim oružjem". Upitan da li misli da bi Tramp mogao da izvede vojni napad na Severnu Koreju, Mekmaster je rekao da je "Tramp bio veoma jasan da su sve opcije na stolu".

Severna Koreja će biti visoko na agendi svetskih lidera u narednoj nedelji na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, što će biti Trampov najznačajniji trenutak na svetskoj sceni otkako je u januaru stupio na čelo SAD, zaključuje američka agencija.

Kako je predviđeno, Tramp će se svetskoj organizaciji, koju je ranije kritikovao kao slabu i nesposobnu, obratiti u utorak.

#Donald Tramp

#Severna Koreja

'